24 ianuarie la iasiSi in acest an, pe 24 ianuarie, Ziua Unirii, la Iasi au loc mai multe manifestari care sa transforme ziua intr-o adevarata sarbatoare.

Iasul este si in acest an punctul central al sarbatorii Unirii Principatelor. Pe 24 ianuarie, in Piata Unirii, alaturi de inalte oficialitati si demnitari ai statului roman, sunt asteptati mii de ieseni. Pentru celebrarea a 155 de ani de la Unirea Principatelor, municipalitatea a pregatit mai multe manifestari care sa faca din 24 ianuarie o adevarata sarbatoare pentru oras.

Ca si in anii precedenti, participantii la sarbatoare vor fi intampinati cu un spectacol folcloric, urmat de manifestarile oficiale, parada militara si o reeditare a Horei Unirii. Noutatea manifestarilor din acest an consta in arborarea drapelului national in cadrul complexului Palas in seara zilei de 24 ianuarie, dupa „retragerea cu torte” a militarilor ieseni. “Pe 24 ianuarie, Iasul redevine capitala Romaniei. Mi-am dorit ca aceasta sarbatoare sa devina emblematica pentru toti romanii, sa releve sacrificiul facut de Iasi pentru Romania. Capitala culturala si spirituala a Romaniei, Iasul a fost si va ramane un simbol al unitatii si dezvoltarii nationale”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Ce s-a intamplat pe 24 ianuarie 1859

In ianuarie 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei si al Tarii Romanesti s-au pus bazele statului national modern roman. Iasul a luat atunci o decizie curajoasa, cosfintita la Bucuresti, aceea de a pune Marile Puteri in fata unui fapt implinit. Dorinta unei natiuni a depasit constrangerile unor acte internationale si a creat premisele unui stat unitar. Bucuria Unirii a cuprins o tara intreaga si, pentru prima data in istorie, romanii au decis soarta natiunii. 24 ianuarie ramane un moment istoric important in care Iasul are un rol decisiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *