tedx iasi 2014 hotel astoriaSeptember Media si Youth Academy organizeaza inca din anul 2010, in exclusivitate, evenimentul TED la nivel local, in Iasi. TED (Technology, Entertainment & Design) este un set de conferinte organizate anual sub deviza “Idei ce merita impartasite”. Initial acestea aveau loc in California, dar de-a lungul timpului, cu ajutorul tehnologiei moderne, TED a devenit un concept cunoscut global, cu editii anuale, in multe orase din lume.

Publicul diversificat – manageri, oameni de stiinta, creativi, filantropi – este pe masura vorbitorilor, printre care pana acum s-au numarat Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck, Bono.

In spiritul ideilor care merita raspandite, TED a creat un program de evenimente locale numit TEDx. Acestea sunt organizate independent si reunesc oameni din diverse domenii, cu scopul de a impartasi experiente.

Tema editiei cu numarul 6 din cel de-al cincilea an in care are loc TEDxIasi este The future was there si participantii vor avea ocazia sa cunoasca romani apreciati si premiati la nivel international.

Raul Oaida este un tanar de 20 ani, din Deva, care a construit singur, intr-un atelier din orasul natal, primul autoturism din LEGO, propulsat cu aer comprimat. Presa internationala a scris mult despre masina din piese Lego, iar filmul in care aceasta este prezentata, se apropie de cinci milioane de vizualizari pe YouTube.

Doina Cepalis a intrat in mediul business in 1994, preluand conducerea lantului de retail Moldova SA, iar in anul 2000, a achizitionat compania Integrata Pascani, specializata in produse de in si canepa. In 2007 a infiintat Te-Rox Prod, producator de scaune auto si centuri de siguranta pentru copii, companie ce lucreaza cu giganti precum Ferrari si Disney si a ajuns numarul 1 in lume pe aceasta nisa. Doina Cepalis a fost incadrata recent de catre Business Magazin intre cele mai puternice si influente 200 de femei din Romania.

Radu Silaghi-Dumitrescu, absolvent si doctorand al Facultatii de Chimie de la Cluj, a creat, alaturi de echipa de cercetatori pe care o conduce, dupa 6 ani de studiu, sange artificial, proiect ce ar putea salva milioane de vieti. Solutia creata in laborator contine apa, saruri si o proteina – hemeritrina, extrasa din viermii marini, iar in unele preparate se adauga albumina, o alta proteina, ca agent de protectie impotriva agentilor de stres.

George Taranu, asistent universitar la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, lucreaza cu succes la unul dintre cele mai inovative proiecte in constructii: o casa semi-ingropata si acoperita cu pamant aproape in totalitate, dupa modelul locuintelor hobbitilor. Proiectul este unicat prin faptul ca a fost realizat, dupa cativa ani de studiu si cercetari in teren, pe principiul “protectie termica maxima, prin izolarea temeinica a anvelopei constructiei”.

Dan Perjovschi este un desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist si autor de performance roman. Lucrarile sale de arta reprezinta o combinatie intre desene, desene animate, arta bruta si graffiti. Perjovschi abordeaza teme sociale de actualitate in operele sale si a avut un rol important in cultura romaneasca, fiind ilustrator si autor de articole pentru Revista 22 din Bucuresti. A avut expozitii in Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China si nu numai.

Tudor Munteanu a studiat Electronica si Telecomunicatii, dar nu si-a dorit sa lucreze in aceasta arie si, din acest motiv, in 2010 a fondat, alaturi de fratele sau, o agentie de branding (domeniu ce a inceput sa-l pasioneze cu mult timp inainte) in Iasi – Namogo. Pana in prezent a lucrat la peste 100 de proiecte in aceasta bransa. Anul acesta a pus bazele unei comunitati online, Readie, ce le permite cititorilor pasionati sa imprumute carti unii de la altii.

Alex Holicov este absolvent de management si s-a lansat in afaceri in domeniul imobiliarelor. In 2008, banii stransi i-a investit in prima varianta Adservio, la Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” Iasi, aceasta fiind prima scoala utilata complet, deschizand astfel fenomenul catalogului scolar electronic din Romania. De la instalarea echipamentelor in scoli, la prezentari, vanzare, incasari de abonamente si ajutor pentru utilizatori, training pentru profesori, Alex este unul dintre antreprenorii care a trecut prin toate posturile firmei.

Vali Tugui – antreprenor inca din anii studentiei, cand a deschis prima companie de consultanta (C.I.S.I.F. – Centrul de Idei si Solutii Financiare); in prezent este Vicepresedinte al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, Filiala Iasi, dar si Auditor al Comisiei Europene din partea Directoratului General pentru Auditul Fondurilor Europene. Vali Tugui este in continuare pasionat de antreprenoriat si domeniile inovative, fiind initiatorul Serviciului Unic National de Audioghid Turistic prin telefon – HERO.dot dar si al unui concept de televiziune on-line in domeniul educational si cultural.

Iulian Mangalagiu are o diploma de EMBA, ASEBUSS si Kennesaw State University Atlanta Georgia si este, incepand cu anul 2007, director general la Brikston. Are o experienta in mediul business de aproape 20 ani si, din momentul in care a inceput sa lucreze la Brikston, unul dintre cei mai mari producatori de caramida la nivel national, compania a inregistrat un volum de vanzari intr-o continua crestere.

Andrei Cantea si Andrei Dascalu sunt doi dintre fondatorii MIRA, produs medical adresat persoanelor cu dizabilitati locomotorii, care isi propune sa eficientizeze procesul de recuperare fizica cu ajutorul unor elemente de gamification. Infiintat in 2012 sub forma unui startup, MIRA propune un set de jocuri medicale, construite dupa principiile care stau la baza recuperarii fizice, jocuri ce au rolul de a captiva pacientul si de a il mentine motivat sa continue programul de terapie indicat de medic.

La aceasta editite, participantii vor avea parte de mai multe momente speciale, avand ocazia de asemenea sa urmareasca un spectacol de teatru de improvizatie al IDIOT, prima trupa de improvizatie din Moldova, care activeaza din iulie 2011, dar si sa-i asculte pe cei de la Descantec, formatie acustica din Iasi, formata in toamna anului 2007.

TEDxIasi 2014 va avea loc sambata, 14 iunie, la Hotel Astoria, gazda editiei fiind Cosmin Vaman, cantaret iesean, ce reuseste sa surprinda si binedispuna publicul cu fiecare ocazie, prin originalitatea de care da dovada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *