anticipareCa omul gospodar isi face vara sanie si iar caruta, este o vorba arhicunoscuta, venita pe calea oralitatii, din batrani. Expresia nu reprezinta un paradox, ci ea insasi este o expresie a intelepciunii, a pregatirii din timp, a anticiparii. Pana la urma, este vorba de confort: faci lucrurile din timp pentru a-ti lua de grija si a avea tot confortul necesar atunci cand este nevoie: in cazul de fata, daca iti vara sania, nu are cum sa te prinda iarna nepregatit, iar daca iarna iti faci caruta, indiferent cat de repede se instaleaza vara, caruta o vei avea gata. Bineinteles, este o vorba, nu se refera fix la cele doua obiecte: sanie si caruta, ci la ideea de anticipare.

Anticiparea, fiind o intuitie, tine de inteligenta bruta, cea inascuta, nu dobandita pe calea scolii. Omul inteligent, fiind intuitiv, va face lucrurile altfel fata de ceilalti oameni. Spre exemplu, un tip care conduce un service auto va achizitiona in perioada aceasta, cand se apropie venirea frigului, un aparat de intretinere aer conditionat pentru ca atunci cand va veni din nou valul de caldura, peste mai bine de sase luni, sa poata regla climatizarile auto ale clientilor.

Acelasi principiu se aplica si in domeniul HoReCa. In functie de cum au mers afacerile in acest sezon estival (care se poate spune ca este incheiat, in ciuda unor programe precum „litoralul pentru toti” care da frau liber si dezgheata putin si extrasezonul), antreprenorul isi face strategia pentru urmatorul sezon si nu doar strategia, ci si achizitiile. Acest lucru l-am putut observa cel mai bine la prietenii nostri greci. Grecii, pe care noi ii vedem ca fiind niste lenesi, au stiut dintotdeauna sa se ocupe de turism, iar lectia cu criza economica si colapsul financiar i-a intarit. Am mers prima data in Grecia in 2010, cand criza batea la poarta. In Salonic erau proteste, revolte si gre, pe cand pe insule, sustinute exclusiv de turism, criza nici nu se facea simtita. Un an mai tarziu, in 2011, lucrurile aratau altfel: serviciile turistice ale grecilor de pe insule erau si mai calitative fata de anul precedent. Apoi, revenind la 2010, bulgarii lucrau din iarna la autostrada care duce spre Grecia, iar in extrasezon – luna aprilie – lucrarile erau aproape finalizate. Asta inseamna ca in vara anului 2010 bulgarii care doreau sa se bucure de plajele Marii Egee in detrimentul Nisipurilor de Aur, puteau ajunge mai rapid acolo. Bulgarii, ca si vecinii lor, grecii au facut lucrurile din timp, pe romaneste: au facut vara sanie si iarna caruta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *