Agricultura a devenit o afacere

Posted on

agricultura ca afacereIn sfarsit un trend occidental face valori si la noi, ce-i drept, cu multa intarziere: antreprenoriatul. Poate ca cei aproape 50 de ani de comunism nu doar ne-au tinut in loc, ci ne-au indobitocit si ne-au dus spre involutie. Dar daca este sa fim realisti, nici inainte de comunism situatie nu era prea roz in tara. Romania a fost, de la inceputuri, un stat agrar, dar cultivand o agricultura de subzistenta. A fost nevoie de cateva reforme, precum cele din perioada lui Alexandru Ioan Cuza si a regului Ferdinand, cand taranii au primit pamant pe care sa il cultive. Dar romanii nu avea mijloacele necesare pentru a-l lucra si a produce rezultate spectaculoase. Apoi a urmat instaurarea regimului comunism si punerea in practica a unor masuri, precum colectivizarea, care au schimbat, intr-o mare masura situatia.

Tarnii au pierdut pamanturile in urma colectivizarii, dar agricultura a inceput sa produca rezultate. Agricultura nu se mai facea doar cu sapa, ci si cu tractoarele. Rezultatele au inceput sa apara si sa readuca Romaniei titlul de „granarul Europei”. A urmat o tentativa de revolutie ce a sfarsit ca o lovitura de stat si reimpartirea terenurilor catre cei de la care au fost luate la sfarsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950. Romanii au fost bucurosi ca s-au trezit, din nou, mici mosieri, dar s-au lovit de aceeasi probleme ca in 1864 si 1921: aveau pamant, dar in suprafete mici si, de obicei impartit in loturi aflate in zone diferite. Si nu mai aveau tractoare. Si s-au intors la sapa.

A trebuit sa treaca vreo 20 de ani pana sa isi dea seama ca formele de asociere sunt bune si aduc rezultate si au inceput sa apara mici colective. Spre deosebire de comunism, ei le lucreaza si, daca apar rezultate, impart profitul. Agricultura a inceput sa fie afacere, una profitabila.

Recent au inceput sa apara tot mai multe masuri care sa sprijine agricultura si ca tinerii sa investeasca timp si energia lor pentru a se ajuta pe ei insisi si, odata cu ei, economia tarii. De aceea au aparut programe speciale, precum  programul minimis, deducei pentru fermele deschise de tineri, subventii pentru culturile agricole sau pentru fermele de animale.

Daca imediat dupa 1989 parea o rusine sa lucrezi pamantul, iata ca, mai ales dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (si, bineinteles, mirajul fondurilor europene nerambursabile) a face agricultura inseamna respect din partea celorlalti. Si agricultura nu are cum sa dea gres: oamenii au nevoie de mancare, este una dintre nevoile de baza, apoi, de ce sa nu profitam de pamanturile tarii, cand sunt state care nu au posibilitatea de a face agricultura, dar au banii pentru a importa rezultatele muncii altora.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *