biblioteca tuiasiBiblioteca Universității este o frumoasă lucrare arhitectonică din Palatul Universității ieșene.În această bibliotecă se află o deosebită friză decorativă executată de pictorii Mureșanu, Alpar și Voinescu. În anul 1897, biblioteca vechii universități se mută în noul local și, anume cel din bulevardul Carol, în care – în locul celor șase camere în care se afla – primește o singură încăpere, „superbă din punct de vedere arhitectural, bogat ornamentată cu picturi murale, cu un plafon splendid, cu mobilier de stejar ce costase la acea vreme suma fabuloasă de 100.000 lei.” (Monografia B.C.U. „M. Eminescu, Iași, 1989).

N. Iorga precizase că nu a întâlnit nicăieri „în lungile … pelerinaje științifice în vreo bibliotecă” un asemenea lux „care să-i semene sub acest raport.”

biblioteca tuiasi3

În anul 1932, „an de cotitură în istoria Bibliotecii”, s-a reorganizat, creându-se condiții pentru studiu în săli de lectură iar birourile funcționarilor și depozitele de cărți dobândind un spațiu cât de cât adecvat. În 1935 biblioteca poseda o sală de lectură cu antreu și vestiar, un cabinet de lectură pentru profesori, cinci birouri și un antreu pentru funcționari, un atelier, un depozit, un pod cu două antreuri, un subsol mare, un depozit cu dublete sub balustrada Aulei, în total 11 încăperi, se mai aflau pe culoarul Rectoratului și pe culoarul Laboratorului de zoologie, două dulapuri și unsprezece dulapuri duble.  După cutremurul din noiembrie 1940, clădirea suferind avarii, a fost închisă de două ori, iar în timpul războiului, în 1944, localul este distrus.

biblioteca tuiasi2

Întoarsă din refugiu de la Alba Iulia, Biblioteca Universității cu o vechime de peste 100 de ani, adăpostind în rafturile ei o bună parte a istoriei și culturii noastre naționale, era pusă în situația de a începe lupta pentru găsirea unui nou adăpost. Localul fostei Fundații Ferdinand, special construit pentru bibliotecă, oferea cele mai bune condiții pentru cazarea … în cele din urmă biblioteca se mută aici la 1 septembrie 1945.” (Monografie B.C.U. „Mihai Eminescu”, Iași, 1989)

Biblioteca Centrală Universitară din Iași (B.C.U. „Mihai Eminescu” din Iași) este cea mai veche biblioteca universitară din România. B.C.U. „Mihai Eminescu” din Iași înglobează fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești (între care și Academia Vasiliană, ființată la Mănăstirea Trei Ierarhi, de la 1640) și se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul 1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene, schimbându-și în timp doar denumirea: Biblioteca Universității din Iași, Biblioteca „Ulpia”, Biblioteca Centrală.

În imagini – Biblioteca Universității „Gh. Asachi” din Iași, pe locul unde, între 1897 și 1945, a funcționat Biblioteca Universității (foto: www.tuiasi.ro). 

Poate te interesează cartea „Iașii de odinioară”  (transportul este gratuit)

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *