FOTO: Pasaj Octav Bancila

FOTO: Pasaj Octav Bancila

Primaria municipiului Iasi a publicat un bilant pe anul 2013. Bineinteles, majoritatea investitiilor si proiectelor sunt pe fonduri europene.

Asadar….

Anul ce tocmai se incheie a insemnat pentru Primaria Iasi continuarea marilor proiecte cu finantare europeana. In cazul a doua, Axa Culturala si baza de agrement de la Ciric, lucrarile au si fost finalizate. In 2013 au fost deschise si noi fronturi de lucru. Modernizarea orasului reprezinta principala miza a conducerii Primariei si in 2014.

Investitie finalizata

La sfarsitul lunii noiembrie, Primaria Iasi a consemnat, oficial, finalizarea primului mare proiect cu finantare europeana, „Dezvoltare retea rutiera in zona cultural – istorica si turistica a municipiului Iasi”. Cu o valoare totala de aproximativ 69 de milioane de lei si vizand zona centrala a orasului, acesta a insemnat modernizarea completa a 16 strazi (17 kilometri) cu trotuarele aferente (88.000 de metri patrati) din zona Copou, Sararie, Centru, Anastasie Panu si strada Palat, realizarea de piste pentru biciclisti si inlocuirea a 3,6 kilometri de sina de tramvai. Totodata, o mare parte a bulevardului Ştefan cel Mare a fost transformata intr-o esplanada pietonala. Pe langa refacerea completa a trotuarelor, a fost creata cea mai importanta pista de biciclisti de pana acum, cea din Copou. Pe de alta parte, la lucrarile de modernizare a fost inclusa realizarea de tubulaturi pentru mutarea in subteran a retelelor de telecomunicatii si a celor electrice.

Ciricul, alta fata

Incepand cu 1 Mai, iesenii au la dispozitie una din cele mai moderne zone de relaxare din tara, Baza de agrement Ciric. Proiectul a demarat in luna martie 2010 cu obiectivul principal de a valorifica potentialul turistic al lacurilor de acumulare Ciric I si II si a zonei impadurite limitrofe. Fondurile necesare lucrarilor au fost asigurate prin cofinantare intre Uniunea Europeana si Primaria Iasi. Reabilitarea, reorganizarea si crearea de noi amenajari au vizat o suprafata impresionanta, de peste 21 de hectare. Valoarea totala a proiectului a fost de peste 47 milioane lei, o mare parte din aceste fonduri fiind acoperite de finantarea europeana nerambursabila. Proiectul a vizat amenajarea unor zone pentru paintball sau minigolf si alte activitati pentru petrecerea timpului liber. Printre atractiile cuprinse in zona de agrement se mai numara telescaunul, cele doua piscine, zonele de joaca pentru copii, cele de escalada, zonele de catarare in copaci, zonele de picnic si terenurile de sport pentru tenis, handbal, baschet sau volei.

Esplanada nou-nouta

In cursul anului 2013, au fost finalizate lucrarile la esplanada de la Hala Centrala. Reabilitarea esplanadei pietonale este parte a proiectului mai amplu care a cuprins si realizarea pasajului subteran Sf. Vineri. In cadrul lucrarilor de reabilitare a esplanadei, a fost inlocuita si modernizata hidroizolatia, a fost schimbata reteaua electrica si infrastructura pentru iluminatul public si, de asemenea, a fost montat paviment nou. Proiectantii au inserat in proiect si componenta de amenajare peisagistica, aceasta presupunand plantarea de copaci ornamentali in jardiniere ce sunt dispuse de-a lungul cladirii in care functioneaza Directia Generala de Finante si perpendicular cu aceasta. Au fost efectuate finisaje la partea de paviment si de montare a jardinierelor, iar spatiul public a fost regandit pentru amenajarea unor zone expozitionale deschise.

Parcare subterana in Piata Unirii

Pe 18 decembrie, a fost deschisa, oficial, parcarea subterana, cu plata, situata intre sediul Starii Civile si hotelul Unirea. Terenul pe care s-a amenajat parcarea a fost concesionat de administratie. Parcarea din Piata Unirii are 200 de locuri, accesul in interior fiind automatizat si securizat. Automobilistii beneficiaza de sistem de ghidaj, monitorizare video, ventilatie si sistem antiincendiu automatizat. Tariful pentru folosirea parcarii va fi de 2 lei pe ora. Locatarii din vecinatate vor beneficia de un tichet promotional care le va asigura folosirea parcarii la tariful de 2 lei pe zi. Municipalitatea asteapta un aflux masiv de clienti pentru cele 161 de locuri de parcare in subteran si 39 in suprateran.

Festival de anvergura europeana

In 2013, Primaria a organizat o manifestare unica in Romania, Festivalul International al Educatiei (FIE). Aflat la prima editie, festivalul a dezvoltat un camp cultural nou si a inscris Iasul in randul celor mai creative orase din Europa printr-un concept nou, acela de „educatie, cultura si arta in aer liber” si, mai ales, „educatie prin entertainment”. Evenimentele festivalului s-au desfasurat in Copou, Piata Unirii, Ştefan cel Mare, Piata Palatului. FIE Iasi a pus la dispozitia publicului un program exceptional de evenimente, cuprinzand Gala FIE, eveniment de celebrare a educatiei, Serile FIE – 5 talkshow-uri la scena deschisa, spectacole de teatru si muzica, conferinte motivationale, expozitii de arta, spectacole stradale, spectacole in cafenele, cluburi si pub-uri, prezentari si lansari de carte. Festivalul International al Educatiei a pornit de la ideea de spatiu cultural deschis si de diversitate, oferind vizitatorilor posibilitatea de a intra in contact cu personalitati din lumea culturii intr-o atmosfera relaxanta.

Refacerea sinelor de tramvai

Operatiunile de pe Axa Sud (reabilitarea soselei Podu Ros – CUG) au inceput in luna iunie, presupunand inlocuirea a 8 kilometri linie simpla de tramvai, reabilitarea retelei stradale pe o suprafata de 66.000 metri patrati, modernizarea trotuarelor pe 30.000 metri patrati, realizarea unei piste de biciclete cu o lungime de patru kilometri. Finalizarea intregului proiect este planificata pentru luna iulie 2015. Valoarea totala a proiectului este de 87,6 milioane lei, din care aproximativ 70 de milioane provin din fondurile europene nerambursabile.

In stransa legatura cu Axa Sud, in 2013 a fost demarat un alt proiect european, ce are in vedere modernizarea liniilor de tramvai de pe traseul Nicolae Iorga – Calea Chisinaului – Metalurgie – Doi Baieti. Cu o valoare totala de 47 milioane lei fara TVA, lucrarile presupun schimbarea liniei de tramvai pe o lungime de aproximativ 10 kilometri si vor dura 22 de luni. In ambele cazuri, lucrarile se afla intr-un stadiu avansat de executie.

Pasajele Eminescu si Bancila

Anul 2013 a consemnat si avansarea lucrarilor la pasajul rutier subteran din Piata Eminescu. Acesta face parte din proiectul „Axa de Dezvoltare Est-Vest”, in valoare totala de 91 milioane lei, din care 72 de milioane sunt contributia nerambursabila de la Uniunea Europeana. Pasajul subteran va avea o lungime totala de 286 de metri, o latime de 10 metri si 5 metri inaltime, cate o banda de circulatie pe fiecare sens si rampe de acces dinspre strada Pacurari si bulevardul Independentei. In cadrul aceluiasi proiect s-au refacut soseaua Pacurari, strada Pacurari, bdul Independentei si strada Elena Doamna.

De asemenea, in cursul anului 2013, s-a lucrat intr-un ritm sustinut la pasarela Octav Bancila , care va avea cate o banda pe fiecare sens, latimea totala a carosabilului fiind de 7,8 metri. Din Dacia va trece deasupra liniilor de cale ferata din zona Ţigarete si a strazii Moara de Foc pentru a ajunge in Pacurari, in zona intersectiei strazii Arcu cu strada Octav Bancila. Lungimea totala a pasajului suprateran este de 532 metri. Constructia, una din cele mai spectaculoase realizate in ultimii ani in Iasi, va avea rolul de a descongestiona traficul auto si de a facilita accesul rutier al locuitorilor din Dacia si Alexandru spre zona centrala a orasului.

Reabilitarea magistralei 2 de termoficare

Lucrarile la modernizarea Magistralei 2 de termoficare au fost realizate in proportie de 80% in acest an, ele urmand a fi continuate in primavara anului viitor. Acestea fac parte din proiectul european derulat de municipiul Iasi pentru reabilitarea sistemului de alimentare centralizata cu energie termica. In total, este prevazuta retehnologizarea a 5,25 km de retea de transport din cadrul magistralei 2, prin inlocuirea conductei existente cu tevi preizolate, in vederea reducerii pierderilor de caldura. Modernizarea conductelor este unul din obiectivele proiectului european accesat de Primarie. Alaturi de acesta, prin intermediul finantarii europene vor fi modernizate pompele de transport, cazanele de apa fierbinte si vor fi montate echipamente pentru reducerea noxelor la centralele termo-electrice. Printre zonele care vor beneficia de schimbarea in intregime a conductelor de termoficare se numara caminele studentesti din Campusul ”Tudor Vladimirescu”, cartierul Tararasi (ramificatie Spital Pediatrie – PT 26 Tatarasi), tronsonul Bucsinescu – Independentei, respectiv tronsonul Bucsinescu – Centrul Civic. Intregul proiect se ridica la o valoare de 253 milioane lei.

Noi proiecte cu finantare UE

Luna august a anului 2013 a adus semnarea contractului de lucrari la alt proiect cu finantare europeana, „Sistemul de Management de Trafic in Municipiul Iasi”. Proiectul are o valoare totala de aproximativ 91 milioane lei, iar lucrarile presupun realizarea unui centru de comanda si control al traficului. Aproximativ 90 de intersectii si treceri de pietoni vor fi semaforizate si echipate cu automate de dirijare a circulatiei si detectori de vehicule de tip video.

Un alt proiect a carui initiere s-a petrecut in anul 2013 este cel al infiintarii Muzeului Municipal prin renovarea cladirii istorice situata pe strada Zmeu, nr. 3. Valoarea estimata a proiectului este de 4 milioane de euro, mare parte provenind din fonduri europene nerambursabile. Amenajarea Muzeului Municipal va fi una complexa. In exterior vor fi amenajate cai de acces pietonale si carosabile, spatii verzi, o terasa neacoperita, jardiniere, curte de serviciu. La interior, spatiul va fi refunctionalizat si va cuprinde: spatii de expunere, sala multimedia si instalatie audio pentru vizitatori, muzeu numismatica, spatii de depozitare pentru exponate, birouri.

Punerea in valoare a lacaselor de cult

Pe 26 septembrie 2013 a fost semnat contractul de finantare privind etapa a doua a proiectului de reabilitare a Manastirii Golia. In valoare de peste 25 milioane de lei, mare parte fonduri europene nerambursabile, cea de-a doua etapa a proiectului de reabilitare a Manastirii Golia se va derula pe o perioada de 22 de luni si va presupune refacerea a 2.500 de metri patrati de pictura murala si a 190 de metri patrati de iconostas. Pe langa aceste interventii arhitecturale specifice, vor fi modernizati 400 de metri de retea de transport public, 3.600 de metri patrati de carosabil, 1.158 de metri patrati de trotuare, 3.126 de metri patrati de spatii verzi, precum si iluminatul exterior din zona. Partea de cofinantare necesara desfasurarii proiectului va fi asigurata de Consiliul Judetean si Primarie. De asemenea, municipalitatea va asigura iluminatul arhitectural a doua monumente foarte vechi si foarte cunoscute ale Iasului. Astfel, executarea retelei de iluminat arhitectural va completa lucrarile de integrare turistica a ansamblului Monument Istoric si Turistic „Biserica Sfantul Sava” si a Monumentului Istoric si Turistic Manastirea „Trei Ierarhi”. Cele doua manastiri de certa importanta pentru patrimoniul istoric si arhitectural al Iasului vor sunt puse astfel in valoare, fiind mult mai vizibile pentru miile de turisti carora Iasul le este gazda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *