„Romania se topeste in aceste zile caniculare”, „Victor Ponta s-a intors din Turcia pe vreme caniculara ca sa nu ajunga la racoare”, „Europa fierba la propriu in acest zile” sunt doar cateva dintre titlurile sau posibilile titluri din mass media romaneasca a ultimelor cateva zile. Ca subiectul nu este unul nou, nu-i o noutate (caldura dezvolta latura ludica din mine), iar titlurile si 95% din textul stirilor se recicleaza de la an la an, singurele care se modifica fiind gradele din termometru si datele calendaristice (uneori si numele meteorologilor de serviciu care dau informatiile cu privire la ce se mai intampla cand, de fapt, nimic nu se intampla).

Sfaturile nu-s chiar degeaba

„Consumati minim 2 litri de lichide pe zi” – macar trei, ca e canicula. Apoi primim si continuarea (ca o palma peste obraji): dar evitati consumul de bauturi carbogazoase si bauturi alcoolice. Si ar fi de preferat sa nu fie luat de la rece, ci sa aiba temperatura camerei sau sa fie chiar mai calde. Chiar daca pare ca iau la misto aceste sfaturi care ne asalteaza de pe toate canalele (radio, tv, facebook & tot online-ul), hai sa ne intrebam: chiar vrei, in prag de concediu, sa cauti proteza dentara bucuresti? Adica sfaturile sunt sfaturi pentru a fi luate in seama, nu sunt date doar de dragul de a fi date. Ca  nu ne place noua sa le luam in seama sau sa le urmam, asta e deja alta poveste. Treaba cu consumul lichdelor in cantitati mari si nu la temperaturi scazute are mai multe explicatii, logice chiar. In primul rand, nu cade bine sa racesti tocmai cad afara sunt minim 30 de grade Celsius la umbra si toata lumea umbla imbracata sumar. Apoi, dintii sunt sensibili si diferentele de temperatura pot avea asupa smaltului dintilor acelasi efect care il are inghet-dezghetul asupra asfaltului: poca si gaura apare. Acesta este primul pas: ingalbenirea dintilor, apoi deterioarea smaltului, apoi cariile tot mai evidente, apoi carii evidente si evident neingrijite, apoi scoaterea dintelui si / sau nevoia unui implant dentar.

Preventia e cel mai bun tratament

Pentru ca sunt nascut in zodia gemenilor si astazi mi se manifesta mai mult latura optimista: tot raul spre bine. Decat niste dinti sensibili care sa nu te lase sa bei o bere rece cu gheata cand soarele topeste asfaltul, mai bine un implant dentar realizat din titan care sa te fereasca de orice griji. Dar stiti cum e: preventia este cel mai bun tratament.

V-am lasat, ma asteapta o bere la temperatura potrivita 😉

  • Dantura este afectata mai din toate partile in ziua de azi; in era aceasta a vitezei, o cafea, o ciocolata, mai uitam de periajul zilnic si tot la dentist ajungem eh

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *