Zilele acestea un prieten  m-a anuntat ca si-a schimbat locul de munca. Lucra intr-un bar din centrul orasului, avea salariu bunicel, la fel cum si bacsisul era destul de bun. Bine, in afara de barmanie, era si responsabil de cei care doreau sa se cazeze la camerele hostelului aflat in aceasi cladire. De la inceputul saptamanii nu va mai fi barman, ci receptioner la un hotel. Remuneratia va fi ceva mai mica, dar va avea mai mult timp liber. Asta inseamna ca va putea sa continue studiile pe care in ultimul an, din cauza programului haotic de la bar le-a neglijat.  Fiind baiat venit dintr-un orasel de provincie intr-un oras mai mar (dar tot de provincie), a ramas surprins de multe lucruri pe care le-a vazut si i s-au spus in legatura cu viitorul loc de munca. Una dintre mirarile sale a fost in legatura cu conditiile hotelului. Desi este de trei stele, hotelul detine si o piscina, iar persoanele cazate, care doresc sa mearga la piscina pot solicita papuci de Baie gratuiti si de unica folosinta. Degeaba am incercat sa ii explic ca asa este normal sa fie lucrurile pentru ca turistul care ajunge la un hotel nu trebuie sa care dupa el tot felul de lucruri pe care este normal sa le gaseasca intr-o unitate de cazare; nu este normal sa faci sute de kilometri si sa cari in genti prosoape sau papuci de baie pentru ca asta este ceva firesc sa le gasesti acolo  unde te cazezi.

Poate ca aceeasi mirare am avut-o si eu in urma cu cinci ani cand am ajuns pentru prima oara in Grecia si am fost cazat la hotel de patru stele. Dar, intre timp, am vazut cum stau lucrurile si acum ma mira lipsa unor normalitati, nu normalitate. Poate asa suntem obisnuiti noi, ca lucrurile firesti sa ni se para o exceptie. De aceea un politist de frontiera care refuza o mita este considerat un fel de erou, primeste bonusuri, i se fac poze, imaginea sa ilustreaza articole despre corectitudine si incoruptibilitate.

Ca fapt divers, cand m-am intalnit cu prietenul de care pomeneam, in grupul nostru era si o prietena care, pe timpul verii, s-a angajat intr-o spalatorie. Coincidenta face ca firma la care lucreaza ea sa aiba contract cu hotelul la care va lucra el: lenejeriile si prosoapele din hotel vor fi curatate la spalatoria unde lucreaza ea. Ca totul sa fie un perfect cerc ar ramane ca eu sa incep sa lucrez la promovarea celor doua firme, spalatoria si hotelul. Niciodata nu stii cum descoperi cat de mica este lumea si conexiunile ce o fac sa functioneze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *