În zilele noastre, cantitățile de mărfuri produse și consumate au ajuns de domeniul fantasticului. Nu mai vorbim de tone ci de sute de mii de tone de mărfuri produse în fiecare zi. Fiecare lucrușor pe care îl folosim, de la simplul creion la aragazul din bucătărie și legumele congelate din frigider a fost produs într-o fabrică, ambalat și cântărit cu precizie de ceasornic. Societatea de consum are nevoie de bunuri pe care să le consume. Elementul central și de bază al societății în care trăim este cântarul industrial.

De ce trebuie totul cântărit?

Cântărirea este o etapă critică în menținerea calității și integrității oricărui produs fabricat pe scară industrială. Cântarele industriale, de exemplu, asigură producătorii că loturile de marfă produse și livrate sunt uniforme ca greutate și că procesul rămâne echilibrat pe parcursul timpului. În acest fel se crește productivitatea iar procesatorii, transportatorii și comercianții rămân competitivi pe piața mărfurilor. Dacă te-ai întrebat vreodată cum se asigură producătorii că cifrele sunt corecte și că au la dispoziție un instrument de cântărire precis și bine calibrat iată răspunsul.

Practici corecte de cântărire

În principiu, fiecare producător își cunoaște mediul de lucru. Deși există o varietate uriașă de medii industriale, cântarele sunt bazate pe aceleași principii. Fiecare producător trebuie să-și adapteze practicile de cântărire și întreținerea echipamentelor de cântărire mediului în care lucrează. Industria alimentelor congelate folosește același tip de cântar industrial cu industria chimică. Există unele diferențe dar ele nu sunt majore. Cunoașterea mediului în care este amplasat cântarul este esențială. Cântarele sunt fabricate din metal iar metalul se dilată și se contractă în funcție de temperatură. Înțelegerea efectelor temperaturii și amplasarea instrumentelor în zone ferite de fluctuații asigură buna funcționare a cântarelor și platformelor industriale. Cântarele industriale trebuie protejate de rugină, fisuri, șocuri, substanțe corozive și alte probleme ale mediului industrial. Chiar și curenții de aer afectează uneori precizia de cântărire.

Calibrare frecventă și de mare precizie

Orice cântar industrial se uzează, este afectat de vibrații, temperaturi extreme sau presiuni. În unele cazuri discrepanțele vin însă datorită faptului că respectivul cântar industrial nu a fost corect curățat. Substanțele lipicioase pot interfera cu acuratețea cântăririi. În mediile cu temperaturi negative picăturile de lichid de pot congela și pot adera la suprafața cântarului fără fi observate.Testările și calibrările frecvente sunt absolut necesare dacă se dorește păstrarea corectitudinii de cântărire. Diferențele de cântărire exprimate prin cifre în diferite condiții de lucru indică posibile influențe din exterior sau o calibrare defectuoasă a cântarului. Calibrările trebuie efectuate numai de firme specializate care dispun de instrumentele necesare detectării și înlăturării discrepanțelor.

Ca orice instrument de mare precizie și intens utilizat, cântarul industrial trebuie reparat, calibrat, curățat și întreținut pentru a funcționa la capacitate maximă. Fără acest mijloc de cântărire n-ar exista fabrici, logistică, transporturi, linii de producție, livrare și ambalare. Datorăm totul umilului cântar și datelor pe care le furnizează zi de zi. Persoanele care înțeleg și apreciază precizia înțeleg și apreciază valoarea cântarelor de la cel mai mic, folosit în bucătărie, la cântarul industrial și cântarul auto pe care se pot urca mașini de mare tonaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *