viata de librarDaca ma intrebai la inceputul verii ce voi face pana la sfarsitul anului, cu siguranta nu ti-as fi raspuns ca „voi lucra intr-o librarie”. Desi m-am vazut facand asta inca de prin clasa a VIII-a, cand mi-am deschis apetitul pentru carti, era mai mult un vis, unul nu prea realizabil, mai ales ca intre timp am trecut si printr-o perioada de criza in urma careia mai toti am avut de suferit, iar salariile s-au micsorat in toate domeniile de activitate. Cu toate acestea, de la inceputul lunii noiembrie 2014 lucrez intr-o librarie, printr-o fericita intamplare a sortii. Nu este vorba doar de un job, mai ales cand salariul nu este singura sursa de venit (de aceea mai am proiecte personale, site-uri, bloguri si diferite colaborari, pentru a face ceea ce imi place, dar si pentru a nu ajunge la situatia de a trai la limita decentei).

Intr-o luna de zile am inteles ca un librar nu este doar un vanzator. A vinde carti nu este acelasi lucru cu a vinde legume in piata, chiar daca in ambele situatii trebuie sa cunosti „marfa”. Diferenta vine din necesitate: cartile nu sunt o necesitate absoluta, sunt hrana a sufletului si a creierului. Cum sa nu ma bucur cand saptamana trecuta a intrat in librarie o doamna cu fiica ei de 12 ani. Au fost intai in camera cu carti pentru copii si s-au intors cu un exemplar din basmele lui Ispirescu, dar fata m-a intrebat de Colectionarul si de Magicianul lui John Fawles. Cartea cu basme era pentru fratiorul ei, pe ea o interesa literatura mare. Surpriza a fost de proportii, la fel si sentimentul ca mai exista o speranta.

Am reusit sa fac, mental, din observatii, si cateva topuri ale celor mai cautate carti: de la noutatile beletristice, la carti de psihologie, cele de literatura motivationala si cele ce tin de istorie. Da, cam astea sunt cartile cele mai cautate. Exceptand cartea Pas cu pas scrisa de presedintele ales Klaus Iohannis, dar aceasta este o alta poveste, una speciala, in situatia in care pana acum cea mai vanduta carte scrisa de un autor roman dupa anul 1989 era De ce iubim femeile a lui Mircea Cartarescu. In 10 ani s-au vandut aproape 100.000 de exemplare, cea mai mare parte, 75.000, fiind vandute intr-un an de zile (2004-2005). Iohannis rescrie topul: in doar doua luni de zile a reusit sa vanda 100.000 de exemplare. Se va ajunge in situatia ca Pas cu pas  sa fie in casa fiecarui roman, la fel cum in casa fiecaruia exista o carte de Eminescu, una de Creanga si o Biblie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *