Puerto Rico, un teritoriu neîncorporat al Statelor Unite cu statut de commonwealth, a intrat în default pentru prima dată în istoria sa, după ce a plătit doar 628.000 de dolari dintr-o datorie în valoare de 58 de milioane către Corporaţia Finanţelor Publice scadentă luni, relatează CNN Money.

Acest lucru îi va afecta pe locuitorii insulei şi nu Wall Street-ul, subliniază CNN, precizând că datoria le aparţine portoricanilor obişnuiţi prin cooperative de credit.

“Este o decizie care reflectă îngrijorări serioase cu privire la lichidatea commonwealthului raportat la obligaţiile faţă de creditorii noştri şi, la fel de important, obligaţiile faţă de poporul din Puerto Rico”, a declarat Melba Acosta Febo, preşedintele Băncii pentru Dezvoltare a Guvernului portotican, citat într-un comunicat.

Defaultul este un moment istoric în “spirala morţii” economice a insulei, în opinia guvernatorului Alejandro Garcia Padilla. Insula are o uluitoare datorie totală de 70 de miliarde de dolari, iar economia ei este în recesiune.

Padilla a creat o echipă care să prezinte un plan de restructurare a crizei datoriei până la sfârşitul verii, potrivit Mediafax.ro.

Această criză îi afectează îndeosebi pe locuitori, care părăsesc insula în masă, în căutare de locuri de muncă şi stabilitate, în contextul în care rata şomajului este mare, economia se contractă, iar viitorul pare sumbru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *