Cercetătorii invită publicul larg să păşească în universul ştiinţific la Noaptea Cercetătorilor 2015, eveniment care va avea loc la Iași şi în alte aproximativ 300 de oraşe europene pe 25 septembrie, cu scopul de a populariza ştiinţa şi învăţarea distractivă.

Centrele oraşelor București, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara precum și altor 13 locații din România vor găzdui experimente inedite, prezentări ştiinţifice, activităţi educative pentru copii, concursuri şi multe alte activităţi distractive.

În Iași, cercetători din diferite domenii, ingineri, exploratori şi inventatori îi aşteaptă pe pasionaţii de ştiinţă de toate vârstele în Parcul Palas, în ultima vineri a lunii septembrie începând cu ora 17.00. Programul detaliat al evenimentului poate fi găsit pe www.noapteacercetatorilor.eu.

De la mic la mare, copii, părinţi, bunici, elevi sau studenţi şi adulţi sunt aşteptaţi împreună cu familia, cu prietenii, cu școala sau chiar şi pe cont propriu, pentru a descoperi diverse discipline științifice, pentru a cunoaşte oamenii de ştiinţă şi nu în ultimul rând pentru a lua parte la activități menite să scoată în evidență atractivitatea unei cariere în cercetare și impactul deosebit de important pe care îl poate avea aceasta.

Pentru aniversarea a 10 ani de Noaptea cercetătorilor, organizatorii pregătesc pe 25 septembrie experimente trăsnite, conferințe fascinante, demonstraţii, prezentarea celor mai recente inovații tehnice, precum și concursuri de testare a inspirației și a creativităţii în universul științific.

Participanții vor fi captivaţi de experimente inedite, cum ar fi trenul de viteză ce plutește deasupra șinelor datorită levitației magnetice, motoare puse în funcțiune de simple lumânări sau cristale care cresc în timp real, sub ochii participanților. La unul dintre standuri, curioșii vor putea afla cât de acidulate sunt sucurile pe care le consumă și cum arată viața secretă a celulelor. O cameră în care se formează ceața spontan, precum și o furtună simulată într-un borcan cu murături sunt alte două experimente noi prezentate de cercetătorii Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acestora li se vor alătura o serie de tineri pasionați de știință ce vor susține prezentări fascinante pe teme precum fizica din spatele luminii, metode inovative de creare a hârtiei sau de ce nu trebuie să ne fie frică de cuvântul “Toxic”.

În cadrul evenimentului copiilor li s-au pregătit jocuri distractive şi educative în acelaşi timp, care stimulează creativitatea și gândirea critică, iar adulții sunt aşteptaţi şi ei cu dezbateri și conferințe pe cele mai interesante teme de cercetare contemporane.

Despre organizatori

Evenimentul Iași este organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din București, Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Naţional de Fizica Laserilor Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Ştiinţe Spaţiale şi Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

La Iași, evenimentul se va bucura și de participarea celor de la SCC Services, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, Europe Direct Iași, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Tehnică Iași, HackerSpace,  Insitutul de Chimie Macromoleculară Petru Poni și Fondul Științescu.

Despre Noaptea cercetătorilor

Noaptea Cercetătorilor face parte din seria de evenimente finanţate de către de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020 (2014 – 2020), acțiunile Marie Sklodowska-Curie, și își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Prima ediţie a avut loc în 2005, iar de atunci şi până în prezent evenimentul a atras peste 1,5 milioane de vizitatori. Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.

Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *