Conditiile de pe santier

Posted on

A fost o vreme cand ne gandeam cu tristete la unele locuri de munca. Te gandeai la un mecanic auto si iti imaginai oameni imbracati in salopete murdare, lucrand sub masini, in gropi mizere. Aproape aceeasi imagine era valabila si pentru cei care lucreaza in constructii. Ti-i imaginai plini de praf, cu urme de glet, ciment si vopseluri pe salopete, odihnindu-se in baraci insalubre si reci.

Doar ca nu trebuie sa ne mai gandim la acest mod. Conditiile descrise mai sus au existat ani de zile, dar nu prea mai exista. Baracile de pe santier au fost inlocuinte cu containere monobloc, asa ca este posibil ca muncitorii din constructii sa dispuna de containere santier care contin paturi, mese, dulapuri, chiuveta, calorifere, curent electric si / sau aer conditionat. Si nu doar atat. Cand e vorba despre santiere de constructii proiectate pentru o perioada mai lunga de timp, in afara de containerele care servesc drept adaposturi pentru inspectori, sefi de santier si muncitori, exista si containerele sanitare, anexate containereleor santier si care contin dus, WC, pisoar, lavoar, oglinzi si sistem electric protejat de umezeala. Hmmm… parca imaginea din primul paragraf despre conditiile de pe santier sunt total diferite fata de imaginea proaspat conturata.

Sa vedem putin datele tehnice ale containerelor monobloc. Sunt, in general, alcatuite dintr-o structura metalica profilata la rece cu materiale ce au grosimi intre 2 si 2.5 mm, zincate in totalitate. Acoperisul si podeaua sunt imbinate conform normelor ISO de constructie a containerelor. Podeaua este formata de jos in sus din structura metalica profilata la rece,
OSB de exterior 18 mm si linoleum de trafic intens, vata minerala, tabla zincata 0.5mm; acoperisul este format de sus în jos din tabla zincata dublu faltuita (0,5 mm), membrana hidoizolatoare, vata minerala 100 mm norma C1, membrana hidroizolatoare , pal melaminat 16 mm, instalatie electrica; peretii sunt formati din panou sandwich poliuretan tip C 1 cu o grosime de 50 mm; din instalatia electrica amintim priza exterioara de 220 V si 16 A, tabloul de sigurante automate, 2 prize duble, 1 intrerupator si 1 lampa neon 2x36W aflate la interior.

Acum nu doar ca am imaginea asupra unui aspect din conditiile de pe santier (tot din astfel de containere sunt amenajate birourile pentru secretariat, training-uri, sedinte, intalniri de afaceri etc), ci inteleg de ce unele firme mari doneaza astfel de containere familiilor care tocmai si-au pierdut casa intr-un accident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *