afis conferinta Daniel David 29 aprilie 2015Miercuri, 29 aprilie a.c, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” și Centrul de Dezvoltare Personală și Formare Profesională organizează conferința ,,Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor- Cum suntem? versus Cum credem că suntem?”. Prelegerea va avea loc în Aula Magna ,,Mihai Eminescu”, începând cu ora 12:00 şi va fi susţinută de prof. dr. Daniel DAVID de la Universitatea ,,Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Conferinţa reprezintă o avanpremieră a lucrării „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor”, ce urmează să apară la Editura Polirom. Lucrarea are ca scop refacerea studiului realizat de filosoful Constantin Rădulescu Motru, “Psihologia poporului roman”, apărut în urmă cu aproximativ 100 de ani.

Conform prof. dr. Daniel DAVID, una dintre concluziile majore ale lucrării este că deşi românii „se cred” aşa „cum nu sunt”, totuşi „se cred” aşa „cum ar putea să fie”. Aşadar, proiecţia lor – „cum se cred” – nu reprezintă o iluzie pozitivă, ci un optimism realist. De aceea, în cazul românilor există o şansă foarte mare pentru dezvoltare şi evoluţie în direcţia unui model psiho-cultural ideal.

Totodată, autorul lucrării „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor” subliniază aspecte importante în ceea ce priveşte modalităţile de abordare a psihologiei românilor:

  • cum suntem (profilul psihologic de suprafaţă);
  • cum am putea fi (profilul psihologic de adâncime/potenţialul pe care îl avem);
  • cum credem că suntem (autostereotipuri);
  • cum cred alţii că suntem (heterostereotipuri);
  • cum vrem să fim (modelul psiho-cultural ideal).

Lucrul la noul studiu a început în anul 2013, autorul analizând toate studiile de specialitate apărute până în luna ianuarie a anului 2015 pe această temă, demarând, în acelaşi timp, o serie de studii proprii. Totalul subiecţilor care au participat la studiu depăşeşte 50000 de români, din diverse zone ale ţării, cele mai multe analize fiind pe eşantioane reprezentative naţional.

Daniel DAVID este profesor “Aaron T. Beck” de psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dar şi președintele și directorul executiv al The International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, un centru de excelență în cercetare al aceleiaşi Universităţi. În prezent, acesta predă și la Icahn School of Medicine at Mount Sinai și este director de cercetare al Institutului Albert Ellis, ambele aflate în New York, SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *