copilaria parintilor nostri mlr iasiMuzeul Literaturii Romane Iasi, în parteneriat cu Interact Iasi Curtea Domneasca, lanseaza proiectul Copilaria parintilor nostri, o expozitie-experiment ce se va deschide de pe data de 6 aprilie la Muzeul „Ion Creanga”.

Noutatea consta în faptul ca expozitia este conceputa de catre liceeni – de la alegerea temei si strangerea obiectelor pana la promovarea evenimentului si realizarea ghidajului. Dan Lungu, directorul MLR Iasi a mentionat: „inedit este faptul ca un asemenea proiect este gazduit într-un spatiu consacrat, în care, de obicei, copiii si tinerii intra cu sfiala, ca într-o lume a umbrelor sau a istoriei încremenite. Initiativa face parte dintr-un proiect mai amplu al MLR Iasi de revitalizare a imaginii institutiei, de modernizare conceptuala si comunicare cu publicul.” De asemenea, Dan lungu a adaugat ca „ Muzeul Literaturii Romane Iasi invita vizitatorii sa aduca ei insisi obiecte specifice perioadei, îmbogatind astfel realitatea reconstruita si constientizand ca memoria colectiva este un efort al fiecarui individ în parte.”

Copilaria parintilor nostri are darul de a apropia muzeul de adolescenti si de a le cultiva sentimentul ca ei însisi pot participa la reconstructia memoriei si la scrierea istoriei, ca muzeele sunt spatii vii. Împartita în trei sectiuni – scoala, familie si societate –, lumea reconstruita de liceenii ieseni cuprinde obiecte tipice perioadei: costumul de pionier, sifonul, sticla de lapte, discurile de vinil, pick-up–ul, rachetele de tenis Reghin, penarul scolar sau diferite materiale didactice etc.

Vernisajul expozitiei va avea loc duminica, 6 aprilie, de la ora 11:30, în cladirea noua din curtea Muzeului „Ion Creanga”. Reprezentantii mass-media sunt invitati sa ia parte la conferinta de presa, care va începe de la ora 11:00, unde Dan Lungu (directorul Muzeului Literaturii Romane Iasi), Ionut Zlate (presedintele Rotary Club Iasi Curtea Domneasca) si Andrei Radeanu (presedintele Interact Iasi Curtea Domneasca) vor oferi mai multe detalii despre expozitie si procesul de constructie a acesteia.

Expozitia Copilaria parintilor nostri este sprijinta de Asociatia „Patrimoniu pentru comunitate”, Asociatia „CulturEst” si Rotary Club Iasi Curtea Domneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *