Ziua de 29 mai 2016 va rămâne unică în sufletele miilor de suporteri din dealul Copoului, fiind data în care CSMS a reuşit să obţină cea mai mare performanţă a fotbalului ieşean, calificarea în cupele europene.

Speranţele

După eşecul neaşteptat din meciul disputat acasă împotriva Concordiei Chiajna, speranţele suporterilor ieşeni într-o calificare europeană se diminuaseră simţitor. Însă victoria categorică a celor de la CFR Cluj în faţa oltenilor de la CSU Craiova a readus încrederea în rândul fanilor lui CSMS. O izbândă la Timişoara ar fi împlinit visul european al Iaşului, indiferent de celelalte rezultate ale partidelor din ultima etapă. Acestea au fost circumstanţele în care s-a desfăşurat meciul de pe Dan Păltinişanu, o adevărată finală europeană pentru jucătorii ieşeni.

Aşteptarea

Cu toată încărcătura psihologică a meciului care urma, atmosfera în vestiar era optimistă. “Suntem la mâna noastră. Ar fi păcat să pierdem o calificare în Europa League pe care cred că o meritam încă din sezonul regulat. Sunt încrezător că băieţii se vor mobiliza şi se vor impune”, declara mobilizator preşedintele Florin Prunea. De partea cealaltă, Ionuţ Popa, noul antrenor al timişorenilor, nu îşi făcea iluzii în privinţa prestaţiei echipei sale. “Sper ca echipa să facă un joc bun și oarecum să spele din rușinea care a fost în acest retur. E foarte greu să-ți propui ceva în condițiile în care ai un lot precum la Poli. Nu vreau să dau vina pe nimeni, dar eu nu am mai văzut așa ceva”, declara tranşant tehnicianul de pe Bega, în stilul caracteristic care l-a făcut celebru şi la Iaşi.

Agonia şi extazul

Evoluţia scorului din primele 40 de minute ale meciului de la Timişoara a coborât la cote minime entuziasmul suporterilor ieşeni. Două goluri înscrise de Mailat (min 20) şi Nimely (39) păreau a îndepărta definitiv visul european al trupei din Copou. Speranţele au renăscut miraculos în ultima secundă a primei reprize, când Bojan Golubovic a înscris spectaculos cu capul, reducând din diferenţa neverosimilă. În a doua repriză, evoluţia Iaşului creşte în calitate, dar golurile se lasă dureros aşteptate. În minutul 82, Andrei Cristea preia un şut centrare de la Llullaku şi egalează, ducând tensiunea la cote maxime. Iaşul mai avea maxim 10 minute pentru a înscrie şi a-şi adjudeca victoria cea mare. Salvarea vine de la Gianmarco Piccioni care, în minutul 89, şutează imparabil de la circa 20 de metri, trimiţând echipa şi suporterii Iaşului pe culmile fericirii.

Europa

Aceasta a fost scurta istorie a unui meci epocal pentru fotbalul ieşean. Un meci în care miile de suporteri au trecut de la agonie la extaz, aşa cum stă bine unui fan adevărat. La capătul unui campionat care a furnizat publicului numeroase meciuri de excepţie, dar şi prăbuşiri pe măsură, CSMS a terminat pe primul loc în play out, poziţia care îi asigură, pentru prima dată în prodigioasa istorie a clubului, vizibilitatea europeană. Este o performanţă pe care au visat-o generaţii întregi de fotbalişti, tehnicieni şi suporteri care, de-a lungul timpului, au făcut din stadionul din Copou oaza lor de fericire. Visul merge mai departe. Succes în Europa, CSMS!

“Il Salvatore” Piccioni

Printr-un gol de senzaţie înscris în minutul 89 al partidei de la Timişoara, Gianmarco Piccioni a semnat calificarea Iaşului în preliminariile Europa League. De altfel, italianul a mai fost la originea unui alt gol spectaculos şi aducător de victorie pentru Iaşi, respective cel înscris din lovitură liberă în meciul cu Petrolul din 30 aprilie 2016.

Bojan, omul de gol al Iaşului

Atacantul Bojan Golubovic a fost omul care a redat speranţa echipei în victoria de la Timişoara, înscriind primul gol al CSMS în meciul de pe stadionul Dan Păltinişanu. De altfel, bosniacul a fost cel mai prolific jucător al Iaşului, înscriind 12 goluri în ediţia 2015 – 2016. Din toamnă, Golubovic va juca sub culorile FCSB, dar gândul său va rămâne mereu la foştii coechipieri şi suporteri din Iaşi.

Cristea, vis îndeplinit

Revenirea lui Andrei Cristea la CSMS a fost una salutară, atacantul adulat de public aducându-şi o contribuţie decisivă la calificarea Iaşului, înscriind golul egalizator de la Timişoara. ”Acest oraș merită ca echipa să joace în Europa League. E singura formație din Moldova care nu a ajuns acolo. E singura echipă din Moldova care nu a reușit să joace în Cupa UEFA și m-aș bucura enorm pentru acest club, suporteri și pentru acest oraș minunat”, declara Andrei Cristea cu puţină vreme înainte de meciul decisiv.

„Fanii noştri au fost fantastici în play-out, au umplut tribunele la multe meciuri şi ne-au încurajat. Le transmit să creadă mai mult în noi, să aibă încredere în echipă. Cu ei alături ne este mult mai uşor!” – Ionuţ Voicu, căpitanul echipei CSMS Iaşi.

Felicitări şi mulţumiri la Palatul Roznovanu

Preşedintele executiv Florin Prunea şi antrenorul Nicolo Napoli au fost prezenţi la ultima şedinţă de Consiliu Local din legislatura 2012 – 2016, prilej cu care şi-au exprimat gratitudinea faţă de sprijinul oferit de către municipalitate în obţinerea performanţelor din campionatul recent încheiat. Primarul interimar Mihai Chirica i-a felicitat pe cei doi oficiali ai clubului din Copou pentru performanţa de a duce echipa Iaşului în cupele europene, subliniind câştigul de imagine, dar şi sportiv al oraşului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *