Sigur la un moment dat ti s-a intamplat si tie sa te lovesti de ziduri la care nu te asteptai, mai ales cand a fost vorba de cariera. Fie ai terminat liceu si nu ti-ai gasit un job sezonier pentru ca nu ai studii superioare, fie ai terminat facultatea dar te-ai lovit de refuz pentru ca iti lipsea experienta. Situatiile pot fi multiple si diferite, de la caz la caz.  Indiferent de problema cu care te-ai lovit, cu siguranta nu esti nici primul, dar nici ultimul care a patit asta. Eu pot spune ca am avut ceva noroc din punctul acesta de vedere. Nu am intalnit refuzuri si ziduri. Asta pentru ca am invatat de acasa ca nimeni nu iti ofera nimic, ca daca nu faci tu nimic pentru tine, nimeni nu face nimic pentru tine gratuit. Asa mi-am luat job-uri partime in timpul facultatii, sa capat experienta. Ori de  cate ori am avut ocazia am profitat si m-am perfectionat. Chiar daca am facut filologie la liceu si am continuat pe acelasi drum la facultate si master, asta nu m-a impiedicat sa fac cursuri intensive de vanzari, cum nu m-a impiedicat nimic sa fac cursuri de manager de proiect, dar si de perfectionare in turism. Chiar daca parcursul parea unul bine trasat, o cariere in domeniul filologiei, am dorit sa imi asigur cumva viitorul, sa imbin ceea ce imi place cu ceea ce este util. Asta recomand tuturor: sa imbine utilul cu placutul, placerea cu necesitate, munca cu distractia. Tind sa cred ca aceasta este calea cea mai buna pe care o poate urma cineva.

Recomand sa nu pierdeti timpul pentru ca timpul nu poate fi dat inapoi, totul trebuie facut la momentul potrivit, altfel e foarte greu de recuperat. Recomand sa cititi cat mai multe, sa cautati drumul pe care doriti sa il alegeti in viata, dar sa va luati masuri de precautie, planuri de rezerva. Recomand sa intrati pe protrain.ro si sa aruncati acolo o privire. Poti o gasi o sumedenie de articole de tip know-how care sa te ajute in cariera, de la sfaturi, la informatii pe care trebuie sa le stii, la povesti de succes. Descoperi cursuri de formare profesionala pe diferite domenii, de la management (manager de proiect, expert accesare fonduri europene, expert achizitii publice, competente antreprenoriale, managementul afacerilor, evaluator proiecte), la marketing si vanzari (expert marketing online, manager marketing, strategii si tehnici de negociere, manager vanzari, metode si tehnici de vanzare, customer care), la comunicare (tehnici de comunicare eficienta, persuasinune si influentare, public speaking, prezentari de succes, asistent relatii publice si comunicare, asistent manager, managementul conflictelor, comunicare in echipa), la dezvoltare personala (coaching, inteligenta emotionala, personal branding, time mangement, leadership, formator) sau resurse umange (manager resurse umane, inspector resurse umange, asistent resurse umange, stategii si tehnici de recrutare, consilier si orientare in cariera).

O spun sincer: conteaza ceea ce stii, dar conteaza sa ai si ceva care sa dovedeasca ca stii ceea ce afirmi ca stii. Formarea profesionala este una continua, nu se opreste nici cand te pensionezi. De cate ori voi mai avea ocazia, de atatea ori voi continua sa ma perfectionez. Acum doi ani de zile, desi eram proaspat iesit de pe bancile scolii, in loc sa ma lovesc de „Ne pare rau, dar nu aveti experienta” am dat de ”Sunteti sigur ca doriti acest post? Sunteti supracalificat si nu suntem capabili sa te platim la acest nivel”.  Despre asta este vorba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *