Cum sa (nu) faci shopping

Posted on

shoppingDaca toti clientii ar avea profilul meu de cumparator, multe magazine ar intra in faliment. Nu am ultimul model de telefon, am aceiasi geaca de iarna de 3 ani, blugi imi cumpar dupa ce ceilalti se uzeaza. Pe scurt: nu am obicieul sa ma innoiesc decat atunci cand am stricta nevoie. Iarna asta, spre exemplu, mi s-aul bulit ghetele; vreo saptamana mi-am tot zis ca ma duc sa vad ce modele sunt, ce preturi se practica, dar am ramas la nivelul de „ma duc”. Abia intr-o zi, dupa ce dimineata am observat ca am inceput sa fiu ud la picioare, mi-am luat inima in dinti si am mers la shopping. Impropriu spus shoppig: m-am uitat intai pe net sa vad un model, am retinut programul magazinului, apoi am iesit din casa si am mers direct acolo. La magazin am intalnit prima problema: modelul pe care eu mi-l doream, marimea 45, nu exista, iar 44 ma strangea. De fapt, in magazin nu era niciun model marimea 45. Vanzatoarea mi-a recomandat un model, marimea 44, ce pareamai ok; am probat, a fost ok, am scos banii, am cumparat si am mers acasa. Stiu: nu asa se face shopping!

Oamenii calculati procedeaza altfel; astfel de oameni sunt la curent cu tot ceea ce misca si tot ceea ce este nou, dau like paginilor de facebook pe acest subiect, citesc bloguri de profil si se aboneaza la Newsletter ca cel de la imbracamintefashion.ro.

Ei sunt cei castigati, ei stiu cel mai bine raportul pret-calitate; ei stiu ca un model costa intr-un magazin x lei, iar in celalalt costa x – 10% lei. Ei cunosc reducerile de sezon si promotiile, ei stiu de unde sa cumpere un obiect si sa primeasca inca unul gratuit; eu nu stiu astea, nu am cultura shopping-ului. Pentru ca shopping-ul este si are o cultura a lui. Aceasta cultura se suprapune in mai multe puncte de interes cu cultura mall-ului.

Ca orice cultura, shopping-ul are reguli si obiceiuri.Dupa modelul ghidurilor „How to”, exista si mini-ghiduri despre cum sa faci shopping. Aceste mini-ghiduri te invata ca este mai bine sa incepi cumparaturile din spatele magazinului, sa te imprietenesti cu agentul comercial, sa isi stabilesti obiectivul de a economoisi cel putin 30% de fiecare data cand vrei sa iesi la cumparaturi, sa soliciti o ajustare de pret, sa ai grija la promotiile in bucla (cele de tipul: cumperi un produs si primesti unul gratis). Bineinteles, sunt multe alte sfaturi si ponturi, dar pe care eu nu le pot oferi pentru ca atunci cand vine vorba de shopping eu sunt un model de „asa nu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *