Ma uitam la stirile privind criza refugiatilor sirieni care dau navala in Europa si am vazut numerosi tineri care se plangeau de conditiile din tara la natala, de faptul ca inainte de razboi aveau propriul cabinet medical sau ca erau ingineri si acum au ramas fara locuri de munca, fara un acoperis deasupra capului si, deseori, fara familii. Problema nu este un mica, ci un mare. Si mi-amintesc de cei doi afgani prinsi saptamana trecuta trecand granita din Serbia crezand ca au ajuns in Romania si care au inceput sa planga cand si-au dat seama ca ei au ajuns in Romania, nu in Ungaria. Unora li s-a parut ciudat, dar ii inteleg. Romania ar putea integra un numar mare de refugiati pentru ca avem nevoie de foarta multa mana de lucru necalificata si ieftina. Doar ca multi dintre refugiati sunt bne pregatiti, iar piata din Romania nu i-ar putea absorbi, ci doar pietele externe.

Situatia asta cu mana de lucru ieftina si calificarile este cu doua taisuri. In copilarie avem cu totii vise si sperante, chiar si la inceputul facultatii. Abia pe bancile facultatii realizam ca lumea nu este roz, ci mai degraba gri si ca e posibil ca facultatea pe care o facem sa nu ne ajute la aboslut nimic cand vine vorba de incadrarea in campul muncii. Spun ca e ca doua taisuri pentru ca stiu fete care au facut Litere si isi imaginau ca or sa lucreze pe la Parlamentul European ca translatori sau ceva asemanator, dar au ajuns sa se angajeze vanzatoare la hypermarket-uri. Si in acest caz cunosc mai multe situatii. Sunt fete care si-au dat seama ca se injosesc cu munca in supermarket si s-au reprofilat. Stiu o fosta colega care si-a bagat picioarele in vechiul loc de munca si s-a angajat la un studio de Videochat Bucuresti.  A spus ca a fost cea mai buna decizie pe care a luat-o vreodata. In timpul facultatii era una dintre colegele care se vedeau traducatoare pentru o institutie europeana. Dupa nici trei ani de zile de videochat visul ei a luat o alta cale. A plecat de la videochat si nu s-a mai angajat, din contra, a angajat foste colege. Cum? Ea nu facea parte din categorie fetelor din fata camerei care baga banii in haine scumpe, parfumuri si alte cheltuieli costisitoare, ci i-a pus deoparte, iar dupa trei ani si-a deschis un cabinet de traduceri autorizate.

De aceea spuneam ca totul este cu doua taisuri. Depinde, de fiecare data, de ce decizii luam si cum stim sa ne manageriem viata.

  • Sunt sigur ca refugiati odata ajunsi in Germania, vor fi o forta de munca ieftina si asta va duce la o criza a locurilor de munca in Germania, in principal si, mai apoi in statele membre UE. La aceasta CONCLUZIE am ajuns dupa discutii f. multe cu diferiti amicii care lucreaza afara si sunt ingrijorati de aceast exod…

    • Scuze că întreb: amicii care lucrează afară sunt români, nu? Deci emigranți? Emigranți care au plecat la o viață mai bună pentru că în țară nu au găsit-o…iar România nu a fost în război de fix 70 de ani, spre deosebire de țările de unde vin refugiații

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *