Sunt tot mai multumit de decizia mea de acum doi ani de a ma muta din Iasi in Sibiu. Nu ma asteptam, vorba expresiei „sa gasesc caini cu colaci in coada”, dar lucrurile nu sunt departe. Primele luni au fost mai grele. Oras nou, oameni noi. Tocmai ce plecasem dintr-o firma de IT si eram jobless. La fix trei luni dupa ce m-am mutat mi-am gasit si un job modest: librar. Nu era cel mai banos job de pana atunci, dar imi oferea liniste si venea ca o manusa pe pregatirea mea. Dupa doi ani am reusit sa avansez si sa devin coordonatorul librariei, iar salariul mi s-a dublat. Mai mult: de un an am si un al doilea job, part-time, la o institutie culturala, ceea ce imi ocupa timpul, dar imi si rotunjeste veniturile. Cand eram in Iasi aveam ganduri de antreprenoriat, dar nu dispuneam de capital. Motiv pentru care am facut un credit de nevoi personale pe 5 ani. Am luat creditul, banii i-am cheltuit aiurea si antreprenor nu am devenit. Iar rata o simteam in fiecare luna. Acum rad cand ma gandesc ca banii pe care i-am luat sub forma de credit ii castig intr-o  singura luna din cele doua salarii si deja gandesc la alt nivel. Anul trecut am cumparat o masina, pana la finalul acestui an sper sa reusesc sa achizitionez un apartament.

Mi se pare ca economia unui oras mic, precum Sibiul (147.000 locuitori) dudie in acest moment. Saptamanal citesc tot felul de stiri pozitive despre situatia economica. In aceasta luna, spre exemplu, doar prin ANOFM sunt declarate 1539 de locuri de munca vacante in Sibiu, numar ce pozitioneaza Sibiul pe locul 2 national, dupa Capitala si insumand un numar de locuri cat Teleorman, Vrancea, Botosani, Covasna, Salaj, Bacau, Constanta, Caras-Severin, Mehedinti si Giurgiu la un loc. Mai multe decat atat. Tot in aceasta saptamana, cand s-a vorbit despre salariile medii nete, am descoperit ca Sibiul a intrat intr-un select top 5 national. Uneori nu imi vine sa cred.

De unde bunastarea?

Un lucru bun il aduce, la pachet si pe celalalt. Pozitia Sibiului, in centrul tarii, e clar un avantaj. Autostrada catre vest, dar si distanta relativ mica fata de Bucuresti sunt alte doua avantaje. Mostenirea culturala e un alt atuu. Iar acestea vin la pachet cu investitii. Investitii care aduc alte investitii.

Luam un exemplu. Eu imi doresc un apartament. In Sibiu sunt o multime de proiecte imobiliare in dezvoltare (la finalul anului trecut Sibiul era in top 5 national la gradul de ocupare al locuintelor nou construite). Unul dintre cele mai ambitioase proiecte este Avantgarden 3 Sibiu, dezvoltat de Maurer Imobiliare –https://maurerimobiliare.ro . Proiectul prevede ca la finalul celor 5 ani de constructie sa fie finalizate 1800 de locuinte noi. Ganditi-va ca m-am nascut intr-un orasel de nici 10.000 de locuitori unde numarul de apartamente era de putin peste 1.000. Asta inseamna un cartier de blocuri cat un orasel dintr-un colt uitat de lume. Revenind: eu doresc sa cumpar. Maurer Imobiliare construieste. Ofere locuri de munca celor care lucreaza in constructii. Dar si celor care lucreaza in transport. Materialele trebuie cumparate, asta inseamna vanzari pentru magazinele de profil. Si daca e sa reconstituim lantul, ajungem de la eu vreau sa cumpar un apartament  la eu ajut taranul care cultiva grau si care il vinde, grau ce se transforma in pita pe care o mananca muncitorii care lucreaza la constructiile noi.

Asta ar trebui sa inteleaga si guvernantii: o investitie o aduce si pe cealalta. Doar cu investitii, chiar daca par riscante, poti ajunge la bunastare.

Maurer Imobiliare in cateva date

  • Peste 10 ani de existenta pe piata imobiliara din Romania
  • Trei ansambluri rezidentiale de referinta: Avantgarden3 Brasov, Maurer Residence si Avantgarden3 Sibiu
  • 4596 de apartamente vandute

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *