datini si obiceiuri de iarna la iasi oSambata, 14 decembrie, Consiliul Judetean Iasi, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, a organizat cea de-a XLVI-a editie a Festivalului folcloric „Datini si obiceiuri de iarna”. La eveniment au participat 18 alaiuri din diferite zone ale tarii, din Republica Moldova si Ucraina. Printre acestea se numara ansamblurile din Monor – Bistrita Nasaud, Budesti – Maramures, Piatra Soimului – Neamt, Vaculesti – Botosani, Capu Codrului si Vama – Suceava, Todiresti – Vaslui, din Chisinau – Republica Moldova si Cernauti – Ucraina. „Festivalul <<Datini si obiceiuri de iarna>>, ajuns la cea de a XLVI-a editie, a adus anul acesta la Iasi circa 700 de participanti, grupati In 18 alaiuri. Bogatia patrimoniului de datini si obiceiuri de Craciun si Anul Nou bucura si anul acesta inimile iesenilor prin diversitatea si dinamica jocului cu masti, dar si prin profunzimea si emotia transmisa prin intermediul colindelor. Cu aceasta ocazie Ii multumesc domnului Adrian ARDELEANU, Directorul Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, pentru daruirea cu care se ocupa de organizarea, an de an, a acestui important festival”, a declarat dl. Cristian ADOMNIŢEI, Presedintele Consiliului Judetean.

In cadrul festivalului, Judetul Iasi este reprezentat de alaiuri de plugusoare, colindatori si jocuri cu masti din Fantanele, Lunca-Pascani, Oboroceni-Helesteni, Miroslovesti, Mogosesti, Sticlaria si Badeni-Scobinti si Tatarusi.

Evenimentul a debutat cu parada alaiurilor, Intre orele 10.00 – 10.45 pe traseul Palatul Culturii – Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant – Piata Unirii – Bulevardul Independentei – Casa de Cultura a Studentilor. Spectacolul festivalului a avut loc in Sala Gaudeamus a Casei de Cultura a Studentilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *