De Sarbatori sa fim oameni

Posted on

spiritul sarbatorilorCu cat se apropie sarbatorile de iarna, cu atat devin mai agitati si mai nelinistiti. Este mersul firesc al lucrurilor: fara agitatie ce precede sarbatorile nu am simti confortul si linistea din timpul sarbatorilor. In cazul de fata, al Craciunului. Fie ca esti student, angajat sau pensionar, sarbatorile nu trec fara a se face simtite. Cadouri, intalniri, bugete si tot arsenalul necesar. Unii si-au primit deja primele de Craciun, altii cadourile de la angajatori, unii au intrat in vacanta, altii au intrat in febra curateniei si a pregatirii meniurilor pentru masa de sarbatori. Companiile mari, ca se respecta si care isi respecta angajatii au pregatit din timp cadourile pentru acestia – gasiti idei de cosuri pentru craciun aici. Chiar si in libraria in care lucrez a venit deja Mos Craciunul angajator. Mai mult, in fiecare zi intra cate un mic patron de firma care intreaba de vouchere pe care sa le daruiasca angajatilor; aici depinde si de cat de bine le merg afacerile: in timp ce unii s-au aratat dezamagiti ca un avem vouchere de 30 de lei, un altul a achizitionat 5  vouchere de cate 100 de lei si 10 de cate 50 de lei.

Asa este in perioada asta a anului: te astepti ca oriunde mergi sa simti ca se apropie Craciunul: o reducere, un mic cadou, beteala si luminite, agitatie, promotii si program prelungit. Si asta mi se pare cel mai ciudat: desi tu, ca angajat, iti doresti sa intri intr-un mic concediu cat mai repede, odata ajung intr-un centru comercial uiti ca si angajatul de acolo este om, ca si el este satul de munca, vrea si el sa iasa de la serviciu si sa se pregateasca de sarbatori. Acesta este paradoxul: cand ar trebui sa fim mai umani uitam tocmai de latura umana a sarbatorilor. E un soi de egoism: ne gandim doar la noi, la confortul nostru, la cei dragi noua, dar uitam ca peste tot in jurul nostru sunt oameni care doresc sa aiba parte de confort si sa fie aproape de familiile lor.

Asadar: in afara de cadourile si surprizele pe care le facem celor apropiati noua, sa ne gandim si la ceilalti. Poate ca abia acesta este spiritul sarbatorilor. „Fara nervi si injuraturi la casele de marcat din hypermarket-uri, toti suntem la fel: oameni”  – suna ca un slogan care ar trebui inscriptionat si pus in cele mai aglomerate locuri. Sau mai simplu: „Si noi suntem oameni ca voi, si peste noi vin Sarbatorile!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *