ziua bibliotecaruluiPentru al patrulea an consecutiv, Consiliul Judetean Iasi a marcat Ziua Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor si Ziua Bibliotecarului din Romania printr-o manifestare care a avut loc astazi, 23 aprilie 2014, in Sala de lectura a Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi”. Evenimentul initiat de catre doamna Magdalena Lupu, consilier judetean, a fost organizat in colaborare cu Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” si a avut printre participanti, reprezentanti ai Consiliului Judetean, bibliotecari, scriitori si lideri politici din judetul Iasi. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai Bibliotecii Universitare „M. Eminescu” si a Bibliotecii Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi.

Din programul manifestarii amintim recitalul de exceptie al sopranei Mihaela Grajdeanu si al solista Elena Balinisteanu; poeme despre Iasi in lectura actorului Constantin Popa; recitalul de pian sustinut de Calin Calfa, elev al Colegiului National de Arta „Octav Bancila” Iasi, finalul fiind rezervat membrilor Academiei Libere „Pastorel”, care si-au imaginat in catrene Cartea, Biblioteca si Bibliotecarul. Tot in cadrul acestui eveniment a fost lansat si primul numar al revistei de biblioteconomie Asachiana, editata de Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi” Iasi.

Punctul culminant l-a reprezentat decernarea Premiului anual si a Diplomei de Excelenta pentru cel mai bun bibliotecar si cea mai buna biblioteca publica din judetul Iasi, instituite de Consiliul Judetean Iasi in anul 2011 si acordate cu ocazia Zilei Bibliotecarului din Romania. Aceste premii au rolul de a rasplati material si simbolic, ca o recunoastere publica, specialistii care au avut realizari profesionale deosebite in anul precedent.

În acest an, Premiul anual si Diploma de Excelenta pentru cea mai buna biblioteca publica din judetul Iasi au fost acordate Bibliotecii Municipale Pascani, pentru intreaga activitate desfasurata in folosul comunitatii, Premiul anual si Diploma de Excelenta pentru cel mai bun bibliotecar au revenit doamnei Mihaela Tanasa de la Biblioteca Publica a comunei Popricani, iar Diploma de Recunostinta pentru intreaga activitate a revenit doamnei Doina Popovici, bibliotecar pensionar. Diplomele au fost inmanate de catre domnul deputat Alexe Costel, domnul Constantin Şerban, consilier judetean si domnul Dan Nicolae Dobos, directorul Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi.

Ziua Internationala a cartii si a drepturilor de autor se sarbatoreste anual pe 23 aprilie, la initiativa UNESCO, in scopul promovarii lecturii, publicarii si a dreptului de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfasurat in anul 1995. Considerand ca lectura si cartea nu pot fi gandite in afara bibliotecilor si a bibliotecarilor, incepand cu anul 2005, in Romania se sarbatoreste concomitent si Ziua bibliotecarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *