Documentarul Demain/Ziua de Mâine, un film produs și regizat de Cyril Dion alături de Mélanie Laurent şi recompensat cu Premiul César pentru cel mai bun film documentar, va fi prezentat publicului din Iaşi, în premieră locală, pe 26 octombrie, începând cu ora 18.00, la Ateneul Tătăraşi (Str. Ion Creangă nr. 14). Proiecţia din Iaşi este susţinută de partenerul caravanei, Asociaţia ECOTIC, care în martie 2016 a deschis împreună cu Primăria Municipiului Iași, primul Centru Municipal din România pentru colectarea separată a deşeurilor provenite din gospodării.

Pentru finanțarea filmului, producătorii au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding KissKiss BankBank. Deși inițial și-au propus un obiectiv de 200.000 de euro în două luni, i-au strâns în… două zile! Iar după două luni aveau aproape 450.000 euro. Acesta este recordul mondial într-o strângere de fonduri pe o platforma de tip crowdfunding pentru un documentar. Aproape o treime dintre donatori au cerut ca, în schimbul donaţiei lor, să fie plantaţi copaci.

În Iaşi, filmul DEMAIN va putea fi urmărit în cadrul unei proiecţii unice, care va avea loc pe 26 octombrie, începând cu ora 18.00, în amfiteatrul Ateneului Tătăraşi (Str. Ion Creangă nr. 14), în prezenţa autorităţilor locale şi a partenerilor locali. Accesul în sala de film este liber, pe baza unei rezervări prealabile la adresa office@imagefactory.ro, în limita locurilor disponibile.

„România face parte din rândul țărilor în care inițiativele individuale, deși multe, trec neobservate. Avem tendința de a ne concentra mai mult pe dezastre în loc să prezentăm soluții. Din acest motiv, DEMAIN a pornit o mișcare prin care arată întregii lumi că peste tot există soluții. Prin aceste proiecții, încurajăm publicul din România să ne spună povestea lor sau să îi inspirăm prin exemplele prezentate în documentar” declară Nicoleta Talpeș, Managing Director, Media Image Factory.

DEMAIN începe de la un studiu ştiinţific publicat în revista Nature, în 2012. Acesta, destul de devastator, anunță o prăbușire generală a ecosistemelor noastre, deci şi sfârșitul condițiilor de viață stabile pe Pământ. Ca răspuns, Cyril Dion și Mélanie Laurent împreună cu o echipă de alte patru persoane Alexandre, Laurent, Raphäel şi Antoine, toţi în jur de 30 de ani, pleacă în 10 țări (Franţa şi Insula Réunion, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) să cerceteze ce ar putea provoca această catastrofă, cum ar putea fi ea evitată şi să exploreze lumea în căutarea de soluţii capabile să salveze generaţiile viitoare. În timpul călătoriei, ei întâlnesc pionierii ce reinventează agricultura, energia, economia, democrația și educația.
„Ne bucurăm să oferim împreună cu partenerii noştri, prin intermediul acestui film, o serie de bune practici inţiate la nivel internaţional în sprijinul protecţiei mediului.” Declară Valentin Negoiţă, Preşedintele Asociaţiei ECOTIC.
În România, filmul este prezentat în premieră de Media Image Factory, în cadrul caravanei educaționale Guerilla Verde, cu sprijinul ECOTIC, al Institutului Francez din România, IBM şi Every Can Counts România. Spectacolul de avanpremieră a avut loc pe 28 septembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu, din Bucureşti. Evenimentul de lansare este urmat de proiecții pentru public, cu intrarea liberă, în București, Iași, Cluj, Timișoara și Brașov. Programul proiecțiilor este disponibil pe: www.guerillaverde.ro şi pe Facebook.com/GuerillaVerde.
Trailer film: https://www.youtube.com/watch?v=NUN0QxRB7e0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *