Despre Baile Herculane

Posted on

Una dintre cele mai frumoase surprize din ultima perioada a fost dat de vizitarea unei statiuni turistice de la noi din tara. Pana la acest episod imi facusem o serie de idei despre potentialul turistic al tarii, chiar daca eram constient ca mai am multe de vazut si de experimentat.

Cu toate acestea, surpriza mea mare s-a numit Baile Herculane. Nu am mai fost niciodata acolo. Si aveam niste idei preconcepute. Imi imaginam o statiune usor batraneasca, fara multe alternative, fara prea multe lucruri de vazut. M-am inselat amarnic. Si nu doar pentru ca am avut ce vedea. Ci pentru ca Baile Herculane sunt, realmente, o comoara. Da, mai este mult de investit, de reglementat si de renovat centrul istoric (centrul imperial austriac), dar chiar e ceva unic pentru Romania si chiar pentru sud-estul Europei.

Daca ajungeti prin Baile Herculane, sa va uitati si la oferta de cazare de la Sara’s Sons. Este vorba despre un complex renovat in 2014 care isi propune sa devina „Locul unde te simti bine!” punand in valoare comorile statiunii – apa sulfuroasa si ionizarea negativa a aerului.  Ca orice complex din statiune care se respecta, la Sara’s Sons ai acces la baza de tratament, la piscina exterioara, dar si interioara, precum si la o sala de fitness. Daca in tim

Fiindca nu am mai fost in Baile Herculane si nici in alta statiune de acest tip, la inceput am fost putin ingrijorat de aerul din zona. Era ceva contradictoriu: un aer care se simtea curat, dar si un aer cu miros dubios. Dupa cateva minute mi-am dat seama ca sunt, totusi, intr-un loc unde exista bai termale si numeroase izvoare doldora de sulf. Abia dupa aceea am inceput sa fiu informat si de ionizarea negativa a aerului si de faptul ca, desi situata la altitudine relativ mica, aerul se simte ca pe crestele Alpilor.

Statiunea chiar pare protejata de legendarul Hercule; de legendarul Hercule, dar si de impresionantul arbore sequoia giganthea din Parcul Central, dar si de imperialitatea austriaca reprezentata de printesa Sissi si de imparatul Franz Josph, ale caror prezenta pare impreganta in zidurile cladirilor vechi si maiestuoase.

Doar o simpla insiruire a atractiilor din statiunea Baile Herculane si imprejurimi reuseste sa ne creeze un tablou mai mult decat idilic, de la Muzeul „Baile Romane Imperiale”, la Statuia lui Herule, Parcul Cental, Chipul lui Decebal de la Mcranio, Manastirea Sfanta Ana, Manastirea Vodita, Manastirea Piatra SCrisa, Manastirea Tismana, Cazanele Mici si Cazanele Mari, Pestera Ponoare, Parcul National Domogled – Valea Cernei (cu Grota Haiducilor, Grota cu aburi, Crucea Alba, Platoul Coronini, la Barajul Prisaca si Podul lui Apollodor din Damasc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *