FOTO: www.iploiesti.ro

FOTO: www.iploiesti.ro

Am observat in ultimele sase luni o obsesie tot mai puternica a romanilor pentru povestile celor care au ajuns la varste matusalemice. Cu o oarecare regularitate, vad distribuite pe retelele sociale articole despre oameni care parca ar fi uitat sa moara. Mi se pare un paradox ca romanii, care se plang de viata tot mai grea, plina de lipsuri si lipsita de viziunea unui viitor roz, sa fie atat de obsedati de povestile batranilor care au trecut de un secol de viata. Nu e oare batranetea haina grea, cum spune o vorba din popor? Si aproape zilnic sunt „lovit” de articole care au in principal doua povesti: una a unui batran care ar fi trait 148 de ani si alta a unui batran care ar fi trait aproape 160 de ani. Ambele povesti dateaza de undeva din anii 1950, cea a batranului de 148 de ani facand chiar studiul vestitului cercetator I.C. Parhon (care da si numele unui mare spital din Iasi). Problema este ca povestile sunt greu de dovedit a fi veritabile. Cu toate acestea, povestile atrag atentia si starnesc curiozitatea romanilor.

Se porneste de la ideea ca batranii foloseau produse naturiste si consumau doar produse din propria curte sau  propria gradina. Daca este sa o gandim logic, povestile sunt pe jumatate adevarate. Se stie ca tot ce este natural este si sanatos. Chiar daca nu poti demonstra ca au fost romani care sa traiasca un secol si jumatate, sunt numeroase exemplele, mai ales in comunitatile de machedoni, unde oamenii trec cu usurinta peste varsta de 100 de ani. Secretul pe care cred ei ca il au? Produsele lactate si legumele. Exista si bancuri pe tema aceasta, dar nu cred ca este aici si acum locul de ele (poate pe viitor).

Nu este greu de intuit ca o viata plina de abuzuri, cu un regim alimentar inadecvat, va duce la o batranete lunga. Sunt lucruri care ne ajuta. unul dintre acestea este mancarea de tip fast-food, aparuta pentru a acoperi nevoile oamenilor la momentul respectiv. De mai bine de un secol totul se invarte in jurul idee de timp (nu degeaba secolul XX a fost numit „secolul vitezei”). Mancarea fast-food te scutea (si inca te scuteste) de timpul necesar gatitului, ba chiar iti da un numar de calorii maxim, dar in acelasi timp nu este sanatos. Este un compromis intre a manca sanatos si a economisi timp. Apoi, chiar daca gatesti acasa, se pune problema tipului de alimente pe care le folosesti. Din acelasi motiv, al timpului (dar si a capacitatii de productie), alimentele nu sunt naturale 100%, contin tot felul de agenti chimici sau biologici care nu ne sant tocmai benefici noua. Dar este vorba de compromis.

Si ca o concluzie,  un rezultat care s-ar putea sa va uimeasca: In Romania exista peste 3.500 de centenari (persoane cu varsta de peste 100 de ani) si peste 700.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 81 si 100 de ani. Si unde este uimirea? Majoritatea persoanelor in varsta traiesc la oras, nu in mediul rural cum s-ar putea crede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *