Despre cariera

Posted on

In fiecare zi descoperim povesti de succes ale unor persoane care au reusit sa impinga limitele  proprii si sa isi contstruiasca o cariera. Prin cariera oamenii inteleg diverse. Dex-ul zice asa:

„s. f. Profesie, ocupație; domeniu de activitate; timp cât cineva lucrează într-un anumit domeniu. ♦ Etapă, treaptă în ierarhia socială sau profesională. ♦ Poziție în societate, situație bună. [Pr.: -ri-e-] – Din fr. carrière. ”

Doar ca noi ne-am obisnuit ca prin „cariera” sa preluam o conotatie pozitiva, mai mult decat o profesie, mai mult decat o treapta in ierahia sociala, ba chiar mai mult decat „situatia buna”. Ne-am indepartat de frantuzescul „carrière” si ne-am apropiat mai mult de englezescu „career”, cu atentie mai mare spre americanul „careerman”. Cariera sta aproape de antreprenor. Sunt doi termeni care starnesc respect si adulatie.

Cei mai importanti sunt primii pasi

Pentru a ajunge la „o cariera” sau pentru a deveni „antreprenor” sunt cativa pasi peste care nu trebuie sa ii sari. Nu despre ei voi vorbi astazi. Incerc mai mult o introducere, incerc sa sa va propun un instrument. O vorba intalnita la multi dintre profesorii din facultate (si cu siguranta nu doar la ei mei) era ca prima conditie pentru a trece un examen este sa te prezinti la acel examen. Prima oara razi cand auzi asta. Dar lucrurile-s foarte serioase. Nu ai de unde sti ce poti face si ce nu, pana nu incerci. In adolescenta notam intr-un jurnal ca „nu regret nimic din ceea ce am facut, regretul il pastrez pentru greselile pe care inca nu le-am facut”. Vrei sa te faci bucatar? Aproape ca nu e nicio problema, dar sa tii cont ca daca stii sa prajesti doua oua (si pe acelea sa le arzi) s-ar putea sa nu te califici pentru asta. Vrei sa te faci stomatolog sau tehnician dentar? Felicitari, si eu simt nevoia, ba chiar am obligatia sa merg din cand in cand la un control. Hopa, cum, nu te merg la stomatolog? Asta-i o problema. Sa nu uitam de unde am plecat: vrei sa treci examenul, prezinta-te la el. Vrei sa fii stomatolog? Termina-ti studiile de scurta durata si inscrie-te la facultatea de stomatologie, invata, da-ti tot interesul, apoi sunt sanse destul de mari sa sfarsesti intr-un cabinet stomatologic sau, cu putin noroc, sa iti deschizi tu unul. Dar tineti minte: nu ajungi din punctul A in punctul B prin teleportare. Trebuie sa mergi, trebuie sa incepi cu un prim pas. E posibil sa faci si pasi in spate, important e sa ajungi la momentul in care spui: „Am reusit!”. Nimeni, in afar de tine nu-ti contorizeaza traseul, nimeni nu stie cati pasi ai facut, cate pauze ai avut, de cate ori te-ai intors sau cat ai mers taras.

Si acum ce fac?

Pomeneam, mai devreme, de un instrument. Univstud.ro este unul dintre instrumentele care te pot indruma la inceput de drum, la inceput de cariera.

Site-ul este realizat pentru a ajuta tinerii cu informatii cu referire la diferite domenii de invatamant specifice programelor de licenta, dar si de master, atat din Romania, cat si din afara tarii.

Pe scurt, e un ghid care te ajuta cu posibile raspunsuri la intrebari de tipul:
-”Ce facultate voi urma dupa ce termin liceul?”
-”Va fi alegerea potrivită?”
-”După ce o voi termina, voi avea un loc de muncă?”

Pentru ca o cariera trebuie sa inceapa de undeva. Pentru ca primii pasi sunt importanti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *