Valurile de emigranti care strabat acum lumea in cautarea unei vieti mai bune, in special cei din Orientul Mijlociu si din nordul Africii care ajung in Balcani si sunt blocati in incercarea lor de a ajunge in vestul Europei este cel mai nou mare pericol cu care se confrunta Europa. A fost razboiul din Ucraina, a urmat criza acuta din Grecia (Grexitul), acum prabusirea burselor (cea din China da cele mai mari emotii) si, cel mai recent, criza emigrantilor. Deja, la momentul redactarii acestui text, doi sirieni au fost prinsi trecand ilegal in Romania, 16 romani au fost arestati in Ungaria pentru ca ajutau refugiatii contra unor sume de bani (trafic de persoane), iar in Austria s-a descoperit un camion cu cadavrele a circa 50 de sirieni si un altul cu peste 30 de sirieni care erau foarte slabiti, la un pas de moarte. Lumea in care traim trece prin cateva crize mari care nu vor ramane fara urmari. Ne paste o criza, una mai mare decat cea din 2008.

Apropos de criza din 2008. Criza se resimte diferit in diferite locuri si in diversele sectoare ale vietii. Difera si de viteza de propagare a crizei, dar si de multi alti factori. In 2008, spre exemplu, an de criza pentru Romania, a scazut numarul de vanzari ale masinilor noi, dar a crescut foarte mult numarul de autoturisme second hand. In primele sapte luni ale anului 2008 a fost o crestere de 107% a numarului de inmatriculari de masini second hand fata de primele sapte luni ale anului precedent. Mai exact, de la 57 de masini inmatriculate in anul 2007, in 2008 numarul vehiculelor second hand a crescut la 112.000 de unitati. Mai mult, in luna iulie 2008 a fost pentru prima data cand numarul de masin second hand l-a depasit cu mult pe cel al masinilor noi: din cele 58.261 de masini inmatriculate, 63% (36.711) au fsot second hand. In acest context, au mai prosperat cateva afaceri, cele care vand piese auto originale si cele care vand piese de la dezmembrari.

Acum, pornind de la discutia despre masini second hand, ajungem si la intrebarea: piese auto originale sau replici ieftine? Doar o mica parte din oameni si doar in anumite situatii (lipsa de numerar) cred ca opteaza pentru cea de-a doua varianta si, la fel, este doar o supozitie, o fac pentru o perioada scurta de timp; la fel de scurta ca atunci cand faci pana si trebuie sa folosesti roata de rezerva, dupa care rezolvi pana si pui roata de rezerva la loc. Asa mi se pare si cu piesele pentru masini: optezi pentru cele originale pentru siguranta, nu pentru economii. Masina este si vehicul de transport si accesoriu, dar poate fi si o capcana pentru vieti. Riscurile sunt mari, de aceea siguranta este pe primul loc. Iar siguranta este data de lucrul bine facut si de catre piesele de calitate. Siguranta, uneori sinonima cu viata, ese fara pret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *