Despre eco si consumuri

Posted on

Foarte multi oameni urmaresc in aceste zile marele scandal in care este implicat producatorul de automobile Volkswagen. Miza este una imensa: miliarde de euro. La mai putin de 24 de ore de la pornirea scandalului in care Volkswagen este acuzata ca a folosit diferite soft-uri pentru a pacali verificarile privind emisiile de noxe compania germana a pierdut mail mult de 15 miliarde de euro ca efect al scaderii cotei la bursa. Tot acest scandal ne ajuta sa gasim raspunsuri la intrebari de multe ori nepuse. De ce sa ascunzi consumul real de noxe? Pentru ca un autoturism este mai scump (taxe mai mari) daca nivelul de toxe este mare. Apoi, soc si groaza: daca te intrebi de ce niciodata consumul de la masina nu este ca cel precizat de producator afla doua lucruri: cand se estimeaza consumul masina este condusa de un sofer profesionist, nu de un sofer care foloseste masina pentru a se deplasa din punctul A in punctul B; al doilea aspect tine tocmai de ceea ce au descoperit autoritatile americane: producatorii ascund lucruri esentiale, cum ar fi emisiile si consumul.

Tot despre ascunderea adevarului putem vorbi si in majoritatea cazurilor producatorilor de centrale termice de apartament. Iti spune initial de un pret si de un anumit randament, dar dupa ce iti dai seama ca lucrurile nu sunt chiar asa cum sunt prezentate afli ca de fapt trebuie sa ai si izolatie exterioara la apartament, ba si izolatie interioara, ba chiar sa stai intr-un bloc nou. In fine, discutia e veche si lunga, mai bine ma opres. Din ce am citit pe net in ultima perioada pare-se ca cea mai buna solutie pentru incalzirea unei camere este sa folosesti un panou radiant. De ce spun asta? Pentru ca un panou radiant nu sufla aer cal, ci radiaza radiatie infrarosie de unda lunga 3-6-8m (nota bene: nu e vorba de ultraviolete, deci putem sta linistiti) care incalzestee corpurile pe care le intalneste, de la podea, la pereti si oameni. Aceste panouri functioneaza pe acelasi principiu ca soarele, astfel ca incalzirea este uniforma si constanta, ba mai mult, este economica si confortabila.

Avantajeze de luat in calcul: randament de 98% si consum cu pana la 50% mai mic decat alte sisteme de incalzire. Panourile radiante cu infrarosu sunt o investitie pe 25 de ani, fara costuri periodice de intretinere-service-revizii-autorizatii (ca in cazul centralelor de apartament, fie electrice, fie pe gaz sau lemne), facturi lunare mici.

Montarea unui astfel de panou se poate face de catre oricine, dar este recomandat sa se apeleze la un electrician (pentru a-l lega la circuitul de curent electric 230 V si circuit separat) si este de preferat sa se monteze pe tavan, cat mai central. Este ideal ca distanta din colturile panoului de pe tavan si colturile pardoselii sa fie mai mica de 4 metri pentru ca asa el radiaza in acelasi timp pe patru pereti si pe podea; daca il montezi pe un perete, pe acel perete si pe o bucata de podea el nu va radia, ceea ce ridica consumul. Asadar, char daca panourile consuma putin, intre 320W si 950W, daca nu sunt montate corespunzarot ele nu vor mai da randamentul maxim si vor consuma mai mult curent. Dar toate informatiile si sfaturile de care veti avea nevoie le veti gasi in brosurile care insotesc panourile.

Spre deosebire de producatorii de automobile, cei de panouri radiante iti spun care este consumul si randamentul produsului, dar si factorii de risc care ii pot influenta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *