gheata carbonica la nunta dry ice

Despre gheata carbonica si utilizarea ei

gheata carbonica la nunta dry iceIn urma cu aproape 200 de ani, in 1834, a fost consemnata pentru prima data folosirea ghetii carbonice. Abia la un secol dupa, in anul 1924, un american s-a gandit sa faca un business din comercializarea ghetii carbonice. Si i-a reusit, a fost o industrie de un succes rasunator. Pe atunci, gheata carbonica era utilizata cu preponderenta pentru scopurile sale frigorifice.

Gheata carbonica nu doar pastra alimentele la temperaturi mici, fara a folosi metoda refrigerarii ciclice. Bine, in acelasi timp, era poate fi folosita pentru inghetarea instantanee a alimentelor sau la fabricarea inghetatei. Abia mai tarziu s-a descoperit o noua functionalitate a ghetii carbonice, aceea de a da un efect special. Si s-a inceput destul de timd, la diferite ocazii festive, pentru a obtine efectul de fum in paharele de bautura. Fie ca este vorba despre spanie, coctail-uri sau bauturi tari, gheata carbonica nu creeaza doar efectul de fum, ci le pastreaza foarte reci, iar taria si asprimea (agresivitatea) alcoolului nu se mai simt atat de intense, dar iese in evidenta aroma bauturilor. De data si mai recenta este utilizarea ghetii carbonice pentru a forma noi densi de ceata. Fie ca este vorba de cluburi de noapte, teatre, discoteci sau ocazii speciale (cum ar fi aniversari sau nunti), gheata carbonica plasata in apa sau utilizata cu ajutorul masinilor speciale de fum, dau fie efecte dramatice, fie un aer de mister. Daca folosesti gheata carbonica pentru efecte speciale Dry Ice la o nunta, ar fi indicat sa folosesti chiar la valsul mirilor, creand astfel o imagine pe care participantii la nunta o vor uita cu greu.

Uitati-va si la imaginea care insoteste acest articol, fumul dat de gheta carbonica si care incojoara mirii ce danseaza da un efect cu totul special, de parca rochia miresei ar fi nesfarsita si s-ar continua direct prin acel val de fum. Avatanjul tine, in primul rand, de spectacol, dar continua cu faptul ca, gheata carbonica fiind practic dioxid de carbon in stare solida (inghetat), nu lasa miros urat sau alte efecte nedorite. Dar efectul contat este cel maxim.

Iata si cateva intrebari si raspunsuri despre gheta carbonica, oferite de cei de la Dry-Ice:

Ce este gheata carbonica ?

Gheata carbonica este forma solida a dioxidului de carbon ( CO2).

Cum se obtine gheata carbonica ?

Se obtine prin solidificarea dioxidului de carbon ( CO2 ) si are o temperatura de – 78,5 oC.

Cum se transporta gheata carbonica ?

Gheata carbonica se transporta in totdeauna in containere speciale sau in cutii termoizolante din polistiren. Aceste cutii se transporta in spatiul separat de habitaclul autovehiculului. Chiar daca transportati cu masina personala o cantitate mai mica de gheata carbonica, asigurati ventilatie permanenta si verificati sistemul de ventilatie a autovehiculului sa nu fie setat pe recirculare. Daca transportul este de durata mai mare deschideti geamurile masinii din cand in cand pentru a asigura o ventilatie mai buna.

Cum se depoziteaza gheata carbonica ?

In primul rand gheata carbonica trebuie livrata cat mai aproape de ziua in care se va si folosi, pentru ca se evapora foarte repede. Cu cat este mai mare grosimea peretii containerului cu atat sunt mai mici pierderile prin evaporare. Nu introduceti gheata carbonica in recipiente care se inchid ermetic pentru a prevenii acumularea presiunii.. Depozitarea se face maxim 1-2 zile in spatii ferite de caldura si umezeala si bine ventilate (de exemplu camera frigorifica sau un congelator de inghetata).

ATENTIE: O cutie de 18 Kg de gheata carbonica se evapora in aproximativ 3-4 zile !!!

Cum se manipuleaza gheata carbonica ?

In functie de domeniul in care se foloseste gheata carbonica se vor putea utiliza urmatoarele ustensile: cleste pentru gheata, scafa sau manusi mai groase.

(sursa foto: wwwdry-ice.ro)

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *