FOTO: homeconstruct.ro

FOTO: homeconstruct.ro

Cand vorbim despre izolatii, automat ne ducem cu gandul la fatadele blocurilor cenusii carpite, din loc in loc, cu termoizolatie, de obicei de culori diferite, oferind un aspect pestrit si inestetic asupra blocurilor. Asta pentru ca oamenii si-au dorit sa izi termo-izoleze locuintele, pentru a face ceva economii la facturi. Dar pentru ca nu toti locatarii unui bloc au inteles avantajele izolarii (sau cum spune un proiect guvernamental, care da un randament prea mic fata de nevoi, anvelopare) sau nu au avut banii necesari, astfel ca intr-un an izoleaza 5 locatari de la 5 etaje diferite, anul urmator alti 4 si tot asa, pana cand se ajunge la un soi de mozaic, mozaic ce ar trebui interzise de autoritatile locale.

Dar cand vorbim de izolatii, vorbim si despre altfel de izolatii, cum ar fi izolatii tehnice de la e-izolatii.ro: aer conditionat, ventilatie, acoperire / protectie, refrigerare, aplicatii solare, sanitare, aplicatii marine si petroliere, incalzire, industria farmaceutica si alimentara, izolatie fonica, protectie ignifuga, accesorii (banda adeziva, panda PVC, clipsuri, cutit pentru taiere / despicare, pompa aplicare adeziv). Aceste izolatii nu au doar rolul de a micsora facturile, ci de a proteja anumite instalatii sau mecanisme ce ne usureaza viata de zi cu zi.

Revenind la izolatiilor blocurilor sau caselor:  izolatia pe baza de polistiren nu este singura si nici cea mai eficienta; intre timp au aparut si alte tipuri, spre exemplu termosistemul vata bazaltica, care asigura maxim de economie a cheltuielilor de incalzire iarna si racire vara, suplimentar imbunatateste microclimatul si confortul interior al locuintei, permeabilitatea crescuta la vapori permitand peretilor sa respire si evitand astfel formare condensului si mucegaiului. Nu numai vata bazaltica, dar si mortarele si tencuielile decorative care se folosesc in aceste sisteme sunt permeabile la vapori. Astfel, se realizeaza un climat interior placut si cu adevarat confortabil. Cladirile izolate cu un termosistem vata bazaltica corect aplicat ofera si protectie ignifuga – protectia la foc (vata bazaltica fiind incompustibila clasa A1), dar si o izolare termica, cat si fonica crescuta.

Ma gandesc acum si la proiectul unor arhitecti clujeni (RAUM) privind termoizolarea printr-un sistem bazat pe materiale organice. Este vorba despre lana de oaie si canepa, cumparata de la producatorii autohtoni. Un astfel de sistem de termoizolare este aplicata cu succes de peste 15 ani in Germania, iar din 2003 a fost validata si de catre Uniunea Europeana, dar la noi inca este vorba despre ceva inovativ. Daca ar fi sa vorbim si despre avantajele acestui sistem, putem aduce in discutie pretul lanei de oaie sau canepei, pret mai scazut decat al polistirenului, dar si capacitatile de izolare termica superioare ale acestor substante. Potivit clujenilor care au venit cu acest concept si in Romania, acest sistem permit crearea unui microclimat favorabil si pentru a filtra noxele din aer, mai ales prin acoperirea fatadelor cladirilor cu vegetatie. Prin aceasta metoda nu se obtine doar izolatia termica, ci si cea acustica, dar si rol de protectie impotriva razelor ultraviolete si a ploilor acide.

Despre izolatii si termo-izolatii se pot scrie nu doar articole, ci si lucrari de doctorat, datorita domeniuluin vast pe care il acopera acest subiect. Noi ne oprim astazi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *