Despre oamenii muncitori

Posted on

Cand am ajuns din Iasi in Sibiu mi-am dat seama ca nu toate prejudecatile sunt doar prejudecati, ci ca au fundamente reale. Da, ardelenii sunt mai inceti, dar asta nu inseamna (cum rad moldovenii pe sub musteata) ca sunt lenesi, ci mai degraba ca sunt atenti si ca nu fac lucrurile la repezeala. De aceea se poate intampla ca tu, moldovean, sa fii privit suspect. Pentru ca ardelenii ii privesc pe moldoveni ca niste unelte: sunt rapizi, dar nu gandesc: fac rapid ceea ce le spui sa faca, fara sa puna intrebari. Fiecare tabara are dreptatea ei, la fel cum fiecare exagereaza in felul lui.

In schimb, un lucru mi-este clar: moldovenii sunt mai calzi, poate datorita naivitatii, dar sunt mai calzi, mai prietenosi, nu sunt suspiciosi mereu. Acest fapt nu este neaparat o calitate, ci mai degraba un defect. Pentru ca din cauza bunatatii poti pierde mult si multe. Multi mi-au simtit accentul si au incercat sa profite de bunatatea mea. Recent m-am certat cu un tip care se lipise de mine. La-m vazut mai amarat si am incercat sa il ajut cu o vorba, cu un ban, cu un sfat. Si tot imi spunea azi ca urmeaza ca de saptamana urmatoare sa lucreze. Si incepea o noua saptamana si el tot fara serviciu era. Si inventa cele mai stupide scuze si tot spunea ca a mai fost la un interviu si ca e o chestiune de timp. Asta pana m-am saturat de minciuni si i-am spus ca sunt satul de problemele mele si ca eu nu am facut atatea mofturi cand a fost vorba de angajare. Omul se da bun la toate, dar nu stie nimic, are experienta profesionala zero. Dar daca s-ar putea, ar vrea sa fie angajat direct in pozitie de conducre, cu o remuneratie pe masura.

Da, si eu o fac, atat acasa, cat si la munca, dar si cu alte ocazii, pe omul bun la toate. S-a stricat ceva? Incerc sa repar. Vreau sa schimb mirosul din casa? Mai dau cu un strat de var. Ma adaptez la tot felul de situatii si incerc sa le fac fata. Nu stiu ceva? Intreb pe cineva care este cunoscator, citesc pe bloguri, intru pe forum-uri, caut, fac tot ce imi sta in putinta pana ii dau de capat. Vrei sa infrumusetezi gradina? Ceri sfatul si ajutorul cuiva mai in varsta, cu mai multa experienta. Cumperi ce iti trebuie, de la gazon la grebla. A fanta in curte? Cauti si cumperi un hidofor, chemi pe cineva sa il instaleze si faci niste economii. Te mai interesezi de un furtun spiralat pret si iti asiguri atat necesarul de apa din casa, cat si pentru irigatii.

Pana la urma totul sta in ambitie si in capacitatea de a te adapta.

Unul dintre marile mele regrete este ca legile lui Darwin nu se mai aplica. Oricine poate supravietui in ziua de azi, fara sa fie cel mai destept sau cel mai puternic. Societatea moderna si contemporana ne invata ca exista loc pentru toti sub soare si ofera spirijin celor mai slabi. Problema mea nu este chiar cu acestia, ci cu cei care cultiva lenea si o duc la rangul de arta. Nu ma deranjeaza daca esti omul bun la toate, chiar daca nu excelezi intr-un domeniu, important este sa iti dai silinta, nu sa freci menta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *