Despre piata imobiliara si prima locuinta

Posted on

Zilele trecute eram la munca (a se citi in librarie) cand mi-a sunat telefonul. Termin repede cu clientul pe care il aveam in fata mea, scot telefonul din buzunar, ma uit ciudat: era un prieten cu care nu vorbisem de vreo 3 ani de zile; ii raspund repede ca il sun eu in cateva minute. Rog un coleg sa ma inlocuiasca la casa de marcat si ies intr-o pauza de tigara si cafea. Imi sun inapoi prietenul. De la inceputul lui 2010 pana spre inceputul lui 2013 am avut mici business-uri cu el. Am lucrat cu el la un site de stiri, la un serviciu de monitorizare a presei, dar si in campaniile electorale. Am crescut cumva impreuna si am invatat lucruri noi, apoi ni le-am impartasit. La un moment dat lucrurile aveau sa se schimbe, la fel si drumurile noastre. Desi nu vorbisem cu el de aproape 3 ani, parea ca nu vorbisem de doua zile. Cu mici scapari: intre timp el devenise tata pentru a doua oara si alte detalii de felul acesta. Am vorbit despre cum ne mai merge, dar si despre planuri de viitor.

Bula imobiliara ce urmeaza

criza imobiliaraA ramas ca in concediul ce urmeaza sa ne intalnim si sa ramanem o noapte la el, sa punem lumea la cale. Inainte de a incheia discutia si de a ne intoarce fiecare la treaba lui, am vorbit destul de mult despre piata imobiliara. La inceputul anului eram ferm convins ca vom aplica pentru programul „Prima casa”. Am fost pe la banci, am facut calcule peste calcule si simulari peste simulari, am cautat si am vazut apartamente. Pana in momentul in care am spus „Stop!”, nu e perioada potrivita. Urma sa se voteze legea darii in plata. Tinerii s-au ingramadit la banci, de teama ca programul „Prima casa” sa nu inceteze. Fiind an electoral, mi-era greu sa cred ca va cadea programul. Problemele pe care le vedeam erau altele: sute de ansambluri imobiliare s-au ridicat tocmai datorita si pentru acest program. Anul acesta s-au tot alocat fonduri si suplimentari programului, dar la anul s-ar putea ca el sa nu mai existe. Intre timp s-a adoptat si controversata lege a darii in plata. Mai mult, cu toate cresterile salariale si cu mii de apartamente construite, dar nevandute, miroase a bula imobiliara, ba chiar a o mica criza economica. Si am tras concluzia ca anul viitor piata imobiliara va fi in declin. Dezvoltatorii vor trebui sa vanda, iar bancile sa acorde credite. Deja unele banci a facut un pas in spate si au redus avansul. Dupa ce intreb anul preturile apartamentelor au fost intr-o usoara crestere, acum au ajuns la un nivel de stagnare. Urmeaza ca preturile sa dea inapoi. In viitorul foarte apropiat dezvoltatorii nu vor sti ce sa faca sa vanda apartamentele. Atunci ar fi momentul propice.

Apartament la cheie?

mobilier mobliclas3Daca la inceputul anului mergeam pe ideea: luam acum un apartament, vedem pe urma ce facem, acum situatia s-a schimbat. Asteptam sa vedem cum merg pietele, apoi gasi ceva. Hai mai intai sa vedem si care sunt costurile, in cazul in care apartamentul va fi nemobilat. Cum e mai convenabil: sa il luam la cheie sau sa il luam gol si sa-l facem dupa gustul nostru. Si asa am dat peste www.mobiclas.com, site-ul unei firme romanesti care se ocupa de producerea si vanzarea mobilierului, atat in serie, dar mai ales la comanda. M-am uitat ore intregi prin continutul site-ului, am analizat imaginile si preturile, am intrat si am verificat si pe alte site-uri. Pe mine m-a convins.

Mobilierul este produs din esente de lemn nobile, selectionate cu atentie si exigenta : tei, fag, stejar. Pe langa lemn, in functie de utilitatea functionala sau estetica mobilierul poate sa aiba in componenta furnire de lemn natural de fag, nuc, cires, lemn exotic sau pot fi innobilate cu sculpuri, intarsii, vitraje si feronerii de calitate.

Finisajele sunt fine si rafinate si sunt aplicate dupa tehnologii italiene.

Am dat peste ceva care sa corespunda gusturilor noastre. Am dat peste o firma care garanteaza pentru confortul tau si pentru placerile estetice.

Casa trebuie sa iti semene tie, nu dezvoltatorului imobiliar

mobilier mobliclas1Si am revenit la discutia: apartament la cheie sau gri avansat? In conditiile in care poti cumpara un apartament si cateva luni de zile sa mai stai in chirie ca sa poti pregati apartamentul pentru mutare, optiunea de gri avansat mi se pare cea mai buna. Alegi tu tot ce vrei, de la felul de var de pe pereti, la gresia de pe hol si faianta din baie.

Deja ne imaginam un apartament gol si cu mainile desenand prin aer: acolo va fi canapeaua, aici biblioteca, acolo va fi masuta de cafea, in coltul acela va fi un dulap pentru haine … Si, poate gresim, dar important este sa reusim sa cumparam o casuta a noastra, sa avem un pat pe jos, o masa la bucatarie, un aragaz unde sa facem ceva de mancare si o masina de spalat. Apoi, cu timp si cu rabdare, sa incepem sa mobilam baia, apoi sa transformam o camera, apoi bucataria si tot asa, pana ajungem sa avem ceea ce ne dorim.

mobilier mobliclas2In loc de concluzii

Si ma gandeam ca la fel au procedat si parintii mei: nu aveam nimic cand s-au mutat in apartament. Si au cumparat un pat si o masa si un resou, apoi scaune si un aragaz, apoi au cumparat tot ceea ce le trebuia. A fost un proces de durata. Si poate de aceea sunt obisnuit sa am rabdare. Nu m-am nascut intr-o familie de bani gata, am crescut cu ideea ca daca vrei ceva trebuie sa il castigi, ca Dumnezeu iti da, dar nu iti pune in traista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *