Despre ruperea turtei la 1 an

Posted on

Pot spune ca vara si evenimentele specifice verii s-au terminat. Acum o saptamana am mai fost la o nunta, sper eu, ultima la care merg in acest an (daca nu s-a anuntat nimic pana acum, sansele ca cineva sa se mai insoare pana la finalul anului sunt minime). Pana la a astepta urmatorul mic concediu, cel din preajma sarbatorilor de iarna, vine si toamna cu evenimentele ei. Din pacate nu mai este vorba de inceputul anului scolar, nici macar al celui universitar. Din cate stiu, deocamdata,  singurul eveniment la care trebuie sa mergem va fi ruptul turtei la nepotica mea. Parca ieri vorbeam cu sora-mea si o felicitam pentru fetita, acum face deja un an. Sincer, nu stiam de acest obicei (la nunti am mai fost, dar la botezuri si aniversari de un an nu prea am fost; exceptie fac botezurile nepotilor mei si taiatul motului nepotelului).

Deocamdata nu prea stiu la ce sa ma astept si ce se va intampla, dar sunt convins ca pe masura ce se apropie evenimentul, sora mea ma va pune la curent cu tot ce trebuie sa stiu.

M-am documentat putin pe net, mai ales ca despre taierea motului stiam, dar nu si despre ruperea turtei. Astfel, am aflat ca este vorba despre o mica petrecere. Se va organiza o masa acasa la sora mea si la cumnatul meu, unde vor participa familiile si nasii. Am inteles ca se comanda o turta rotunda, iar nasa se va ocupa de cele necesare. Adica: va aseza copila pe o galeata de apa acoperita cu un lighean intors (sau ceva asemanator). Nasa va rupe deasupra capului fetitei, turta initial in patru (forma crucei), apoi in mai multe bucati, astfel incat toti invitatii la masa sa manance din ea. Tot din citite am aflat ca nu trebuie sa mai ramana nimic din turta, trebuie mancata toata. Apoi, banuiesc ca vor veni niste ursitoare de la momente-magice.ro care vor face jocul cu tavita. Spun partea asta cu ursitoarele pentru ca la taierea motului nepotelului meu au venit trei ursitoare care au facut un spectacol de vreo jumatate de ora, printre care si partea cu tavita. Pe tava dinaintea copilului se pun cateva obiecte, de preferat de marime asemanatoare, nimic prea strident, nimic prea stralucitor (se stie atractia copiilor pentru obiectele stralucitoare si, de aceea, mai toti copii aleg de pe tavita bijuterii, nu din alt motiv)

Acum, daca e vorba despre rupere turtei, chiar nu stiu daca se va recurge si la taierea motului, mai ales ca prin diverse surse am citit citit ca unii prefera sa faca acest obicei cand fetita implineste 1 an, altii cand fetita implineste 3 ani. Sincer, pentru placerea spectacolului, as vrea sa vad si cum i se taie motul, cum se lipeste suvita de par de o moneda de argint daruita de nasa (lipirea se face cu ceara de la lumanarea de la botez).

Ce va fi va fi. Eu oricum astept cu nerabdare venirea toamnei adevarate si motive in plus sa ne reunim familiile impartite prin toate zonele Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *