diferenta dintre blog si facebookMa bucur ca o parte din bloguri au revenit la functia acaparata in ultimii ani de catre Facebook, cea de socializare. Un timp, blogurile parca s-ar fi mutat in totalitate pe marea retea de socializare: de ce sa scrii o postare pe blog, cand poti scrie un status pe Facebook? Asta mi s-a parut o mare prostie, mai ales in conditiile in care tu esti detinatorul unui blog, pe cand pe o retea de socilizare esti doar un utilizator care se supune unor reguli. Multi s-au plans ca le-au fost sterse postari sau chiar pagini de Facebook cu mii sau zeci de mii de fani – e un risc pe care ti-l asumi atunci cand iti faci contul. Trebuie sa te supui unui regulament. Da, poti folosi o retea de socilizare drept canal de promovare al blogului, dar nu este indicat sa iti muti activitatea de pe blog exclusiv pe Facebook (sau Twitter sau pe unde mai vreti voi). Pe blogul tau tu esti stapand. Diferenta dintre blog si Facebook este aceeasi diferenta ca dintre locuinta proprie si cea in care stai in chirie: cand ai casa ta, tu esti stapanul si faci ce te doare capul (atata timp cat nu deranjezi vecinii sau autoritatile), dar cand stai in chirie trebuie sa ai mai multe griji pentru ca in afara de vecini si autoritati mai ai si un proprietar care te poate da afara in orice moment.

Revenind la chestiunea blogurilor care au reinceput sa castige teren in fata Facebook-ului: vara asta ma asteptam sa vad pe Facebook-ul unui amic, blogger iesean,  ceva fotografii nunta, stiind ca vara asta trebuia sa se casatoreasca. Si uite ca sezonul nuntilor se apropie de final si acele fotografii nu au aparut. Dar citindu-i blogul a intervenit surpriza: nu a mai fost si nu urmeaza sa mai fie nicio nunta, niciun set de fotografii de nunta pentru ca cei doi s-au despartit.

De pe profilul lui de Facebook nu puteai sa afli acest detaliu, doar puteai observa ca au disparut pozele in care apareau cei doi. Dar pe blogul lui, trepatat, postare cu postare, a inceput sa explice cum s-a reapucat de scris constant pe blog, dupa ce o lunga perioada nu a scris decat statusuri de Facebook, cum a reinceput sa iasa cu baietii la bere si cum a inceput sa se simta singur, dar si ca uneori te trezesti cu surprize neplacute din partea unor oameni pe care crezi ca ii cunosti. El a ales sa faca aceste destainuri oamenilor care il urmaresc prin intermediul blogului, probabil maxim cateva sute, nu prin intermediul Facebook, unde se apropia de limita de 5.000 de prieteni.

O fi bine, o fi rau, nu stiu. Unii inca mai au o problema in legatura cu dezvaluirile personale pe blog. Dar ce problema sa fie cand stii ca acel blog este personal? Daca este vorba de un blog nisat, e o cu totul alta poveste, dar in cazul blogurilor personale este normal sa gasesti povesti despre viata autorului.

Un lucru e clar si vreau sa il repet: blogul este sfant pentru ca este al tau si tu destii controlul absolut. Pe retelele de socializare esti doar un utilizator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *