Cand am dat oraselul natal pentru un oras centru universitar, schimbarile au fost destul de mari, dar m-am adaptat rapid. La fel cum imi dau seama ca au trecut deja 11 luni de cand am dat Iasul pe Sibiu. Fie ca este vorba de „aer” (clima), de oameni, de cum vorbesc oamenii si de obiceiurile locale, schimbarile este normal sa se faca simtite.

Stiu ca atat de mult m-a ingrozit parcul auto vechi al RATP Iasi incat in primul an de facultate nu am folosit deloc mijloacele de transport in comun. Statea intr-un camin din complexul studentesc „Titu Maiorescu”, aflat la fix doua minute de mers pe jos de corpul principal al Universitatii unde imi aveam majoritatea cursurilor si la maximum 10 minute de mers pe jos fata de celelalte cladiri pe unde aveam sali de curs (Corpurile O si E care am inteles ca s-au inchis, dar si corpurile I si G care erau chiar mai apropiate decat corpul principal). O plimbare pana la barurile din centru o faceam pe jos (maxim 20 de minute de mers), la fel si  plimbarile pe la prientenii din diferite cartiere (maxim o ora pana in Tatarasi, spre exemplu, iarna).

La inceputul celui de-al doilea an de facultate am inceput sa am mai putin timp liber, asa ca plimbarile mai lungi le faceam cu tramvaiul. A venit vara si am ramas in Iasi, aveam deja un job sezonier. Aveam tramvai din caminul unde locuiam pana la sediul firmei. Problema e ca la un moment dat au inceput lucrarile de restaurare a liniilor de tramvai si au fost introduse autobuzele. Atunci am vazut ce inseamna aglomeratia, nesimtirea si paleta extrem de larga de mirosuri. Si m-a mirat ca nu doar batranii miroseau urat, ci si tinerii. Hai, frate, esti tanar, da cu putina apa pe tine, foloseste un deodorant, Cauta Parfumuri, ce e asa greu? Problema nu era doar asta, ca tot mi-am pus zece mii de intrebari. Adica e usor de inteles sa simtit tot felul de mirosuri cand oamenii ies de la munca, dar cum naiba se face ca oamenii deja puteau la ora 8 dimineata? La batrani inteleg ca saracia miroase, ca te gandesti mereu daca ai bani sa platesti facturile si medicamentele si ca fiecare actiune pe care o faci, inclusiv un dus rapid, ti-ar putea da planurile peste cap. De aceea autobuzele erau pline dimineata, cand mergeau sa cumpere din piata, unde produsele erau mai ieftine decat in magazine si la amiaza cand, chiar daca medicii le recomanda sa nu iasa din casa, ei se intorceau de la cumparaturi. Dar sa fii tanar si sa nu iti pase de tine, de corpul tau si de imaginea ta, asta abia nu o puteam si nici nu o pot intelege.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *