Din nou despre schimbari

Posted on

schimbariRomanii sunt foarte superstitiosi din fire, iar moldovenii si mai mult. Toate superstitiile se deprind inca din copilarie. Sunt sanse mai mari ca intai sa cunosti cateva supersitii decat sa ivneti o rugaciune. Acesta este mediul in care cresti si chiar daca cresti si devii un pragmatic, din cand in cand iti amintesti ca nu o sa-ti mearga bine pentru ca te-ai intors din drum sau ca ti-a taiat calea o pisica neagra sau ca vineva va murit pentru ca se aude o cucuvea sau cainele urla – acestea fiind doar cateva dintre superstitii.

Iar superstitiile vin tocmai din acele intamplari in care coincidentele si intamplarile sunt legata de niste fapte cat se poate de reale. Daca e sa o iau asa, in ceilalti ani, primavara, vedeam cate o barza stinghera (nu cuplu), fie in zbor, fie stand. Si lucrurile se legau: ramaneam singur si fie calatoream multb (cand barza este in zbor), fie spre deloc (ce sa-i fac daca barza stationa). Anul acesta, pentru prima data, am vazut mai multe berze, in zbor, apoi, a doua oara, am vazut o familie de berze, in cuibul lor. Si uite ca superstitia se adevereste: in curand imi iau zborul.

Dupa sase ani de asa-zisa stabiltiate, parasesc un centru universitar in favoarea altui oras (chiar daca are universitate, nu poate fi numit centru universitar. O sa parasesc apartamentul cu 3 camere ce seamana cu apartamentele descrise de poetii beatnici (Beat Hotel), cu bucataria mica si mereu plina de oameni; chiar din acest weekend voi incepe sa imi golesc biblioteca si dulapurile pentru ca mai departe ma asteapta o biblioteca mai mare si un dulap usi glisante mai incapator; si la cum se anunta: totul va fi foarte primitor. Ramane de vazut daca aparenta si asteptarile vor cele la care sper.

Chiar daca sunt o fire usor adaptabila, sper sa nu am probleme cu noul oras, mai ales ca las Moldova (cu oamenii calzi) pentru Ardeal (cu oameni mai reci, mai pragmatici). Va fi vorba de o alta clima, alt mediu…

Dar sunt ferm convins ca ma duc spre ceva mai bun, altfel nu as fi facut acest pas. Renunt la un job care era cat de cat stabil, la un oras pe care am ajuns sa il cunosc si pe care ba l-am iubit la nebunie, ba l-am urat din toata puterea mea (sau cel putin am urat si continui sa urasc autoritatile).

Pana la urma, totul tine de schimbari. Si vor fi multe. Si e vorba de schimbari care au aparut odata cu aceasta vara. Atunci au venit deciziile, mai mult sau mai putin pripite, rasturnarile de situatie, mutatul, adoptatul altui stil de viata, de regim alimentar, de revenit la diferite placeri si obiceiuri.

Si acum, privind putin in urma, nu pot sa nu ma amuz cand ma gandesc ca toate aceste schimbari din ultima perioada care imi vor schimba complet viata pentru (cel putin) urmatorii ani au pornit de la niste animale superbe si de la superstitiile legate de ele: berzele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *