olimpiada internationala de matematicaIn perioada 5-9 martie 2014, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi a fost gazda celei de-a opta editii a olimpiadei internationale de matematica pentru studenti, „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students-SEEMOUS 2014”. La aceasta competitie au fost prezenti 132 de participanti din Bulgaria, Grecia, Iran, Romania, Rusia, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, totalizand 25 de echipe.

Pe langa rezultatele individuale ce au fost recompensate cu diplome si medalii, au fost acordate urmatoarele trofee: cupa pentru locul I pe natiuni castigata de Romania, cupa pentru locul I pe universitati castigata de Kapodistrian University of Athens din Grecia si cupa pentru locul I absolut, castigata de studentul Curca Eduard Valentin de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Studentul roman a obtinut si premiul pentru cea mai originala si frumoasa solutie data problemei 4 din concurs.

Organizatorii SEEMOUS 2014 au pregatit pentru participanti o serie de activitati diverse. Astfel, pe perioada desfasurarii olimpiadei, studentii au luat contact cu cultura si istoria romaneasca, acestia participand, dupa ceremonia de deschidere, la un spectacol de muzica populara si folclor, organizat la Casa de Cultura a studentilor din Iasi. In dupa-amiaza aceleiasi zile (joi, 6 martie) studentii au participat si la un tur al principalelor obiective din orasul Iasi. Dupa ziua de examen propriu-zis, care s-a desfasurat vineri, 7 martie, studentii au luat parte la o excursie organizata pe ruta Ruginoasa (castelul domnitorului Alexandru Ioan Cuza), Targu Neamt (cetatea Neamtului, manastirea Agapia).

Olimpiada internationala de matematica pentru studenti este o competitie universitara de excelenta, adresandu-se studentilor din anul I si II, din Europa si nu numai, cu aptitudini si performante inalte in domeniul matematicii. Gazdele editiilor anterioare au fost universitati din Cipru, Grecia, Bulgaria, Romania. Editia 2014 a SEEMOUS a fost organizata in parteneriat cu Asociatia „Recreatii Matematice”, Societatea de Știinte Matematice din Sud-Estul Europei (MASSEE), Societatea de Știinte Matematice din Romania si sustinuta de Consiliul Judetean Iasi.

Rezultatele finale ale SEEMOUS 2014 se regasesc pe site-ul oficial al competitiei: math.etti.tuiasi.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *