In pragul iernii, orice sofer responsabil si detinator de automobil stie ca exista un strict necesar pentru dotarea corespunzatoare sezonului. Nu numai ca trebuie, ci se impune prin lege sa existe anumite schimbari.

Iata cateva lucruri importante pe care masina trebuie sa le aiba in dotare:

  • Anvelope

Singura exceptie de la regula o fac cei care se doteaza cu anvelope de tip all season, ceea ce inseamna ca pot face fata si temperaturilor si conditiilor meteo impuse de sezonul de iarna. O alta exceptie este sa nu circuli cu masina, pentru ca practic legea te pune la plata in cazul in care esti depistat neavand anvelopele necesare.

Le poti folosi si pe cele pe care le-ai mai avut si in alti ani. Regula spune ca adancimea masurata la profilul anvelopei sa nu fie mai mica de 1,5 mm. Adica sa nu fie roase, prea uzate. Asadar, atentie la cei care cumpara second hand spre exemplu.

De asemenea, va conta sa cumparati anvelope de inalta clasa la propriu, pentru ca asta va determina si ce consum are masina. Deci, o investitie cu repercusiuni.

  • Antigel

Trebuie mentionat ca verificarile se fac cu motorul rece. Nu combinati antigelul cu apa rece, pentru ca afectati motorul. Mici exceptii se fac cand sunt urgente, insa in orice caz nu trebuie sa fortati nota si sa puneti apa rece in motorul fierbinte. Pentru cunoscatori nu mai e nevoie de explicatii. Pentru restul, nu va doriti sa aflati si rezultatul unei situatii de genul: se strica motorul!

  • Baterie

In perioada de inghet bateria este mai solicitata ca oricand. In medie, se consuma un nivel de curent de 2 ori mai mare decat vara spre exemplu. Ceva cabluri electrice ar trebui sa fie parte din dotare, in cazul nefericit in care vor fi necesare ca masura de „resuscitare” a bateriei.

In prag de iarna, nu strica sa schimbati bateria si sa nu va bazati pe redresor. Mai ales daca garantia nu mai exista, sunt cu atat mai multe sanse ca bateria sa cedeze la frigul ce urmeaza sa se instaleze.

  • Spray anti-inghet

In mod special pentru cei care folosesc cheia ca sistem de inchidere/deschidere a masinii, un spray care sa ajute in cazul in care ingheata incuietoarea este necesar.

De asemenea, se recomanda un spray siliconic pentru chedere. Pentru ca nu numai inchiderea/deschiderea din broasca sau din telecomanda conteaza, ci si faptul ca usile s-ar putea sa nu se deschida din cauza inghetului. Preveniti astfel de lucruri prin a va dota cu spray-uri special destinate acestor misiuni. Atentie si la modul de folosire pentru maxima lor eficienta. Spre exemplu, usile trebuie sa fie deschise cand pulverizati spray, iar cel destinat incuietorilor ar trebui folosit cand masina inca este calda, inainte de a pleca din masina spre exemplu – abia la urmatoarea nevoie de deschidere a masinii veti observa actiunea spray-ului anti-inghet.

Desigur ca vizita la un service autorizat este necesara. Schimbarea anvelopelor necesita si o calibrare a rotilor. Acesta este doar un exemplu pentru care exista nevoia unui service. Din fericire, exista numeroase locatii si se gasesc foarte usor. Un service auto Iasi sau orice alta cautare in functie de locatia pe care o aveti va dezvaluie online o lunga lista de optiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *