copilaria parintilor nostri mlr iasiDuminica, 6 aprilie, la Bojdeuca „Ion Creanga”, a avut loc evenimentul de lansare a expozitiei-experiment Copilaria parintilor nostri, initiata si realizata de Muzeul Literaturii Romane Iasi in parteneriat cu Interact Iasi Curtea Domneasca.

Impartita in trei sectiuni – scoala, familie si societate –, lumea reconstruita de liceenii ieseni, cuprinde obiecte tipice perioadei: costumul de pionier, sifonul, sticla de lapte, discurile de vinil, pick-up–ul, rachetele de tenis Reghin, penarul scolar sau diferite materiale didactice. Un aspect important al proiectului este faptul ca liceenii au contribuit consistent la realizarea expozitiei, prin alegerea temei, strangerea obiectelor, promovarea evenimentului si realizarea ghidajului.
Dan Lungu, directorul MLR Iasi, a descris expozitia ca fiind „inspirata de un concept din muzeografia contemporana, acela de expozitie deschisa, la care vizitatorii pot contribui ei insisi, intarind ideea ca muzeele sunt spatii vii, iar reconstructia trecutului e un efort colectiv”. El a subliniat faptul ca tema expozitiei, reconstituirea vietii cotidiene in comunism, este una ofertanta pentru tinerii care au contribuit la realizarea experimentului si „stimuleaza comunicarea in familie, in contextul rupturii intre generatii”. De asemenea, directorul MLR Iasi a descris procesul de constructie a expozitiei, care a insemnat cateva luni de pregatire si coordonarea liceenilor implicati de catre un specialist muzeograf. Dan Lungu a adaugat ca expozitia reprezinta si un bun prilej de comunicare institutionala si a declarat ca angajatii MLR Iasi, entuziasmati de idee, au contribuit la dezvoltarea expozitiei prin donatii de obiecte personale.

Ionut Zlate, presedintele Rotary Club Iasi Curtea Domneasca, a declarat ca traseul pana la realizarea produsului final a fost unul important si interesant, prin faptul ca liceenii implicati au dat dovada de implicare, seriozitate si entuziasm. Ionut Zlate a mai adaugat faptul ca expozitia Copilaria parintilor nostri a generat si alte proiecte in parteneriat cu Muzeul Literaturii Romane Iasi care vor implica generatia tanara.

Unul din voluntarii Interact Iasi Curtea Domneasca, Ilinca Simion, a spus ca expozitia reprezinta primul proiect al noii generatii Interact si ca aceasta a decurs foarte bine, fiind o noua experienta importanta. Presedintele Interact Iasi Curtea Domneasca, Andrei Radeanu, a tinut sa multumeasca Muzeului Literaturii Romane Iasi pentru oportunitatea oferita si a declarat ca membrii implicati sunt foarte multumiti de produsul final.

La evenimentul de lansare au participat si o serie de personalitati din lumea culturala si nu numai. Printre acestia se numara si Adam Sambrook, reprezentantul ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, care a felicitat organizatorii si care a spus ca expozitia reprezinta un bun prilej de a simti pulsul tarii prin istorie.

Succesul expozitiei a fost unul instant, in primele ore de la lansare inregistrandu-se peste 300 de vizitatori, printre care si elevi din Republica Moldova, care au fost ghidati de catre liceenii implicati. De asemenea, inca din prima zi vizitatori au contribuit la imbogtirea expozitiei cu diferite obiecte: un casetofon de epoca, flori din plastic, viniluri, un volum de Jules Vernes si articole sportive.

Copilaria parintilor nostri poate fi vizitata de marti pana duminica, in intervalul orar 10-17, in cladirea noua de la Bojdeuca „Ion Creanga”. In cadrul saptamanii „Scoala altfel”, expozitia va putea fi vizitata si in ziua de luni. Vizitatorii sunt invitati sa contribuie in continuare la imbogatirea expozitiei prin donatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *