Până pe data de 21 octombrie 2015 Librăria Cărturești din Palas Mall Iași este gazda unei inedite expoziții personale semnată de artista Cristina Marinela Radu.

“Paper World” oferă publicului ieșean posibilitatea de a admira o inedită colecție de lucrări din hârtie realizate într-o tehnică originală care aparține autoarei.

Prin intermediul lucrărilor sale Cristina Marinela Radu comunică ingeniozitate si perseverență  dezvaluind publicului preocuparea pentru originalitate și frumos.

Expoziția este o etalare de visuri, culori și linii care propune privitorului spre contemplare esențializări ale compozițiilor, portretelor sau peisajelor dezvăluind o minunată lume a meditațiilor spirituale transpusă în reușite interpretări simbolistice, figurative şi abstracte.

Despre expoziție și lucrările prezentate autoarea mărturisește: „Hârtia completează seria celor patru invenţii celebre ale Chinei antice, demonstrând tehnologia avansată de care dispunea acest popor încă de la începutul primului mileniu.

Decupajul din hârtie a luat fiinţă în perioada dinastiei Han, atunci când a fost inventată hârtia. Tehnica s-a bucurat de o dezvoltare fulgerătoare în perioada dinastiei Tang.

Decupajul din hârtie era o tehnică care trebuia însuşită de fete la cele mai fragede vârste. Aşadar, femeile reprezintă forţa cea mai importantă în promovarea acestei tehnici tradiţionale. Ele întruchipează în lucrările realizate tot ceea ce văd în jurul lor: peisaje frumoase, animale şi reflectă visul oamenilor de atunci de a integra Raiul cu Pământul.

Toţi folosim astăzi hârtia în multiplele sale forme în care este disponibilă.

Ian Sansom în cartea „Hârtia – o elegie” spune: „Hârtia este cheia ce ne deschide tainele lumii, iar civilizaţia prezentului îi datorează aproape totul. Fragilă, vremelnică, nepieritoare!

 Să ne imaginăm, doar pentru o clipă, că hârtia ar dispărea. Am pierde oare ceva? Am pierde totul! Inclusiv, dar nu exclusiv: cărţi, scrisori şi jurnale, semne de carte, etichete şi afişe, certificate de naştere şi de căsătorie, timbre, ambalaje şi batiste, hărţi, plicuri, reviste şi ziare, caiete, bancnote, blocuri de desen, fotografii şi cărţi de joc, carnete de note şi cataloage, bilete şi tichete, origami şi colaje….”

Folosind tehnica paper cut şi colajul am încercat să schiţez prin decupaje polimorfe şi o cromatică diversă contururi elegante într-o lume de hârtie.

Esenţe ale elementelor fluide – apă şi foc-sunt infuzate în portrete sau intersectate cu motivul vegetal în compoziţii care te surprind plăcut.”

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 19 octombrie 2015, orele 17 .00.

Prezintă profesor univ. dr. Constantin Tofan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *