Ediţia din acest an Festivalului “Poezia la Iaşi” include o serie de cinci recitaluri extraordinare ale poeţilor invitaţi. Regalul de poezie de la Iaşi prilejuieşte întâlnirea cu mari personalităţi ale literaturii mondiale, una dintre acestea fiind Jacques Fournier, poet şi editor, directorul Casei Poeziei din Guyancourt, instituţie aflată în regiunea Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines şi care organizează lecturi şi spectacole la nivel local, destinate publicului larg, dar şi elevilor şi studenţilor. “Poezia este în centrul vieţii mele de foarte mult timp, mai întâi ca refugiu, iar acum, ca motor. Este în centrul vieţii mele ca tot ce înseamnă cultură, cuvânt declamat, stâlcit, de atâtea ori prost interpretat, pe care însă îl revendic sus şi tare”, declară Jacques Fournier. Un alt invitat de marcă al Festivalului Poezia la Iaşi este sârbul Adam Puslojic, autor a 25 de volume în limba sârbă şi 8 volume în limba română. A tradus 60 volume, din care multe din creaţia scriitorilor români în peste 20 de limbi (Nichita Stănescu, Marin Sorescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mircea Dinescu).

in 1995, Adam Puslojic este membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, în 2004 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Vasile Goldiş. O altă figură remarcabilă a festivalului de la Iaşi este poeta braziliană Marilia Garcia, autoare a volumelor 20 de poeme pentru walkman, Un test de rezistenţă, Paris nu are nici un centru. Marilia Garcia este traducător, având şi titlul de doctor în literatură comparată. Pe lista invitaţilor festivalului se mai află Yao Hui (China), Fadwa Souleiman (Franţa), Gustavo Osorio (Mexic), Bernie Higgins (Cehia), Milan Richter (Slovenia), Serghei Biliucov (Rusia), Nicolae Dabija, Christian Schenk (Germania), Matelain Davidson (Israel), Grigore Arbore, Vasile Tărâţeanu (Cernăuţi).

Concert de excepţie Gabriel Cotabiţă

Un eveniment de referinţă al Festivalului Internaţional al Educaţiei îl reprezintă concertul „Noapte albastră”, susţinut pe 23 mai, de la ora 20.00, în faţa Palatului Culturii, de către Gabriel Cotabiță împreună cu invitații săi, tenorul&pop simfonic Vlad Miriță, soprana&pop opera Ianna Novac și D.I.O.S – Simfonic Pop Orchestra. „Noapte albastră” este una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Gabriel Cotabiță, lansată în 1988 pe primul său album solo, după plecarea din cadrul trupei Holograf. Melodia s-a bucurat de un veritabil succes la acea vreme, aducându-i lui Gabriel Cotabiţă o largă notorietate.

Tenorul Vlad Miriţă abordează atât muzica clasică, cât şi genul pop, el reprezentând România împreună cu Nico la Concursul Muzical Eurovision din Belgrad, Serbia în 2008, cu piesa „Pe-o margine de lume”. Născută în Republca Moldova, la Chişinău, soprana Ianna Novac şi-a început cariera încă de la vârsta de 5 ani, când mergea la cursurile de pian. A urmat Liceul de Muzică din Chişinău, unde a studiat 11 ani pian principal, după care, obţinând o bursă de studiu, s-a stabilit în România. Aici a absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” secţia Canto Clasic şi Universitatea de Muzică Bucureşti, în 2005. Preferând un stil pop – operă, Ianna a cântat alături de celebrul tenor Allessandro Safina şi cunoscutul interpret italian Francesco Napoli.

Cadou muzical pentru ieşeni

În buna tradiţie a spectacolelor în aer liber, Opera Naţională Română Iaşi va pregăti iubitorilor artei lirice o Gală Extraordinară pe 24 mai, de la ora 20.00, în faţa Palatului Culturii, invitate speciale fiind soprana Elena Moşuc şi violonista Mălina Ciobanu. Născută la Iaşi, fiind şi Cetăţean de Onoare al oraşului, Elena Moşuc are o spectaculoasă carieră internaţională. Absolventă a Conservatorului George Enescu, Elena Moşuc a primit numeroase distincții prestigioase în lumea muzicală, printre care titlul de “Ofițer al Artelor” de către Preşedinţia României.

În 2009 i s-a decernat Premiul ”Lina Pagliughi: Siola d’oro”, oferit de Asociația Criticilor din Italia, fiind prima româncă și prima soprană din estul Europei căreia i se decernează acest premiu. Tot în 2009 a obținut titlul de Doctor în muzică “summa cum laude“ la Universitatea de Muzică din București. Elena Moşuc a fost invitată să cânte pe unele dintre cele mai faimoase scene de operă europene precum Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Paris, Amsterdam, Bruxelles, Londra, Roma, Venetia, Milano, dar și din Japonia și China. Născută la Iaşi, tânăra Mălina Ciobanu are un repertoriu impresionant de premii şi concerte susţinute şi este determinată să ajungă o violonistă de succes. A reușit să impresioneze la toate concursurile la care a evoluat, câștigând premii I și premii speciale. Tânăra violonistă a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Iași, Ploiești, Botoșani, Bacău, Râmnicu Vâlcea și a susținut peste 70 de recitaluri.

Regele şahului, prezent la Iaşi

În zilele de 24 şi 25 mai, multiplul campion mondial de șah, marele maestru Anatoli Karpov va participa la simpozionul Educație prin Șah și la deschiderea școlii ieșene de șah „Elisabeta Polihroniade”. Tot la Iași, maestrul Anatoli Karpov va participa la un simultan de șah. Născut pe 23 mai 1951 la Zlatoust, în regiunea Munţilor Urali, Anatoli Karpov a învăţat să joace şah la vârsta de 4 ani, iar la 12 ani era acceptat la renumita şcoală a lui Mihail Botvinnik.

Anatoli Karpov e cel mai mare jucător de turnee din toate timpurile, adunând până în prezent 161 de victorii în competiţiile la care a participat, jucând un total de 3.163 de partide, din care a câştigat 1.118, a remizat de 1.480 de ori şi a pierdut 287. În semn de apreciere, asteroidul 90414 a fost botezat cu numele său. Din 2005, Karpov este membru al Camerei Publice a Rusiei, o instituţie cu atribuţii în monitorizarea legislativului rus. „Regele şahului”, cum a fost supranumit, a fost campion mondial între anii 1975-1985 şi 1993-1999.

Legendarul Al Di Meola, la Palatul Culturii

Unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, Al Di Meola, va susţine un concert extraordinar pe 25 mai, de la ora 20.00, în faţa Palatului Culturii, împreună cu New World Sinfonia, deschiderea fiind asigurată de Blue Symphony Orchestra. Cu o carieră de peste patru decenii, Al Di Meola este considerat unul dintre marii chitarişti ai lumii, având în palmares realizarea a peste 20 de albume în colaborare cu legendarii Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White, John McLaughlin, Paco de Lucia. Virtuoz al genurilor jazz – rock şi jazz – fusion american, Al Di Meola a fost desemnat de patru ori drept cel mai bun chitarist de jazz în Magazine’s Readers Poll.

Câteva dintre albumele sale reprezintă culmi neîntrecute ale stilului foarte elegant, extrem de tehnic, de sorginte latino-americană şi spaniolă: “Elegant Gipsy”(1971), “Casino” (1978), “Splendido Hotel” (1980). AL Di Meola a efectuat înregistrări cu celebrităţi mondiale precum tenorul Luciano Pavarotti, Paul Simon şi Dave Matthews, Manuel Barrueco, Yutaka Kobayashi, Pino Daniele. De asemenea, de-a lungul carierei sale, Al Di Meol a lucrat cu Phil Collins, Carlos Santana, Steve Winwood, Wayne Shorter, Tony Williams, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Stevie Wonder, Les Paul, Jimmy Page, Steve Vai şi Frank Zappa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *