lansare filit editia a doua Liniile de forta ale Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), editia a II-a, au fost prezentate astazi la Iasi de catre Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, Rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Vasile Isan, precum si Managerul festivalului, Directorului Muzeului Literaturii Romane din Iasi, Dan Lungu.

In premiera, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a acordat patronajul unui eveniment cultural, apreciind importanta europeana a FILIT.

„Prima editie a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, national si international. A fost o adevarata sarbatoare a literaturii si a cartii, care va continua si in acest an. Ne bucuram sa vedem Romania, si Iasiul, pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergura europeana ce promoveaza diversitatea culturala si lingvistica a Europei”, sustine Angela Filote, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Editia 2014 a FILT va reuni anul acesta peste 300 de invitati de seama ai literaturii mondiale si romane, precum si traducatori, manageri culturali, critici si jurnalisti culturali. Lista scriitorilor care au acceptat sa participle la FILIT prinde contur, organizatorii facand publice o parte din confirmari. Astfel, publicul se va bucura de prezenta scriitorilor straini Herta Muller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, in present locuieste in Italia), Romanin Puertolas (Franta), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA). Pe lista scriitorilor romani confirmati se numara Radu Aldulescu, George Balaita, Lavinia Braniste, Mircea Cartarescu, Magda Carneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Mara Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceava, Ion Vianu, Matei Visniec, Alexandru Vlas.

„Anul trecut, FILIT a fost cel mai cunoscut eveniment cultural care a avut loc in Iasi, depasind cu mult granitele tarii. FILIT s-a consacrat nu doar in presa internationala, dar mai ales in inimile celor care ne-au trecut pragul. FILIT este cel mai important, in primul rand calitativ, eveniment de gen din sud-estul Europei. Prin FILIT, Iasul este prezent pe harta mondiala a culturii si, an de an, organizarea acestui eveniment confera Iasului arguemente puternice in obtinerea titlului de Capitala Culturala in 2021. Anul acesta organizam editia a II-a a FILIT cu aceiasi oameni care au adus succesul primei editii, alaturi de mediul academic iesean, Inspectoratul Scolar Judetean si toti cei care ni s-au alaturat inca din 2013 si, la anvergura invitatilor care ne-au confirmat prezenta pana in acest moment, am certitudinea ca si aceasta editie va fi un succes”, a spus Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Scriitorul britanic David Lodge este unul unul dintre cei mai populari autori in Romania, fiind apreciat atat de crittica literara, cat si de un public foarte larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atat mai important cu cat aparitiile sale publice in ultimii ani au fost extreme de putine in cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizita in Romania. Recotorul Universitatii, Vasile Isan, si decanul Facultatii de Litere, Codrin Liviu Cutitaru, au anuntat faptul ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi va acorda lui David Lodge, in cadrul FILIT, titlul de „Doctor Honorius Causa”.

„FILIT este evenimentul literar cu cel mai mare public din tara. Cu aceasta ocazie, Iasiul a descoperit ca are un public literar subestimat, care pana acum nu a avut ocazia sa-si arate potentialul. FILIT a aratat ca spatiul public iesean poate fi populat cu evenimente de inalta tinuta culturala si de anvergura europeana, aducand in acelasi timp un public foarte numeros si divers”, a declarat Dan Lungu.

Un proiect original lansat in cadrul FILIT, editia 2014, il reprezinta o serie de reportaje realizate de cunoscutul jurnalist Viorel Ilisoi, menite sa promoveze muzeele literare iesene si sa puna in valoare patrimonial literar. Textele, de o mare valoare documentara si redactate intr-un stil unic, vor fi traduse in limba engleza, tiparite si distribuite la nivel national si international.
Un alt proiect original la cea de-a doua editie FILIT este programul „Rezidentele FILIT pentru traducatori”, rezidente care anul acesta au fost acordate astfel:

  • O rezidenta FILIT „Memorialul Ipotesti”, Botosani, comuna Mihai Eminescu, Ipotesti: Fanny CHARTRES (franceza)
  • Doua rezidente FILIT „Hotel Belvedere”, Vatra Dornei, judetul Suceava: Vanina BOZHIKOVA (bulgara); Alexander-John DRACE-FRANCIS (engleza);
  • Trei rezidente FILIT „Muzeul Literaturii Romane Iasi”, Iasi: Lora NENKOVSKA (bulgara); Joanna KORNAS-WARWAS (polona); Gabriella KOSZTA (maghiara)

FILIT s-a remarcat deja in presa internationala ca unicul eveniment literar din Romania de anvergura, publicatii prestigioase acordand spatii largi primei editii: „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ , „El Pais“, „Der Freitag”, „Le Monde” etc. „FILIT a fostdeja, la prima sa editie, cel mai important festival literar din Europa de Est si pentru urmatorul an aspira la consolidarea dimensiunii sale transnationale”, scria Ignacio Vidal-Folch in „El Pais“. Intr-un amplu articol publicat in editia din 23 noiembrie 2013 a prestigiosului cotidian german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirma despre Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT) ca „un eveniment de asemenea anvergura si de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *