Foto Guillermo Arriaga (credit 2929 Productions Courtesy David BarrazaLista invitatilor, precum si programul celei de-a II-a editii a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), ce se va desfasura in perioada 1-5 octombrie, sunt aproape definitive. Un nou nume se alatura autorilor care vor fi prezenti in cadrul „Serilor FILIT” – scriitorul mexican Guillermo Arriaga, o adevarata celebritate a literaturii si filmului mondial, acesta fiind si scenarist, regizor de film si producator.

Inainte de a alege cariera de scriitor, Arriaga a incercat mai multe ocupatii si profesii, fiind angajat ca boxer, baschetbalist sau jucator profesionist de fotbal. Este autorul romanelor: Escuadrón Guillotina (1991), Un dulce olor a muerte (1994) si El Búfalo de la noche (1999). Cartile lui Guillermo Arriaga au aparut in romaneste la Editura Vellant.

Alaturi de regizorul Alejandro González Iñárritu, a semnat scenariile unor filme celebre precum: Amores Perros, care le-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun film strain, un premiu BAFTA pentru cel mai bun film in alta limba decat engleza, premiile „Critics Week Grand Prize” si „Young Critics Award” la Festivalul de Film de la Cannes (2000) si multe alte premii si nominalizari; 21 Grams (cu Benicio del Toro, Naomi Watts si Sean Penn), nominalizat la premiile BAFTA pentru cel mai bun scenariu; The Three Burials of Melquiades Estrada (film in care a jucat rolul secundar de vanator de ursi), pentru care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes, in 2005, si Babel (Brad Pitt si Cate Blanchett). Este, de asemenea, regizor si scenarist al filmului The Burning Plain (2008), care le are in distributie pe Charlize Theron si Kim Bassinger.

Desi a fost premiat adesea in calitate de scenarist, Arriaga a declarat in repetate randuri ca nu ii place sa fie numit astfel si ca atat el, cat si ceilalti scenaristi sunt de fapt scriitori si ar trebui recunoscuti ca atare.

Alaturi de Guillermo Arriaga, in cadrul evenimentelor FILIT vor mai fi prezenti urmatorii scriitori din strainatate: Catalin Dorian Florescu (Elvetia), Georgi Gospodinov (Bulgaria), Jens Christian Grøndahl (Danemarca), Patrick McGuinness (Marea Britanie), James Meek (Marea Britanie), Marius Daniel Popescu (Elvetia), Małgorzata Rejmer (Polonia), Fabio Stassi (Italia), Marius Szczygieł (Polonia) si Oksana Zabuzhko (Ucraina).

Totodata, publicul FILIT se va putea intalni si cu alti cunoscuti prozatori romani: Cezar Paul-Badescu, Gabriel Chifu, Dumitru Crudu, Mircea Diaconu, Caius Dobrescu, Matei Florian, Marin Malaicu-Hondrari, Catalin Mihuleac, Adina Rosetti, Corina Sabau, Adrian Schiop, Dumitru Tepeneag, Alexandru Vakulovski si Daniel Vighi.

In lista traducatorilor straini care au confirmat prezenta la FILIT figureaza: Georg Aescht (Germania), Sunia Acmabet (Turcia), Sean Cotter (SUA), Marian Ochoa de Eribe (Spania), Roberto Merlo (Italia), Karácsonyi Zsolt (Ungaria).

Si in 2014 FILIT se bucura ca va fi gazda unor mai personalitati din lumea managementului cultural mondial: Nick Barley (Marea Britanie –- director Edinburgh International Book Festival), Anca Fronescu (Olanda – lucreaza ca project/cultural manager atat in domeniul educational, corporate si freelance), Dominique Gaultier (Franta – fondatorul si directorul editurii „Le Dilettante” din Paris), Martin De Haan (Olanda – vicepresedinte CEATL – Conseil Européean des Associations des Traducteurs Littéraires), Laura Seifert (Germania, manager de proiect Kulturförderpunkt Berlin), Ernest Wichner (Germania – scriitor, traducator, director Literaturhaus Berlin).

Organizat sub Inaltul Patronaj al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, FILIT 2014 se concentreaza in jurul a cinci sectiuni principale:

  • „Casa FILIT” (intalniri si dezbateri cu publicul in Piata Palatului Culturii, loc in care va fi amplasata o constructie modulara ce va gazdui evenimente publice, dar si Centrul de Presa al evenimentului si expozitii de carte cu vanzare);
  • „Serile FILIT” (evenimentele de seara, in Sala Mare a Teatrului National din Iasi);
  • „Intalniri in licee” (cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, carora li se alatura intalnirile cu liceeni organizate in sectiuni distincte –„Intalnirile Alecart”, in Aula Magna a Universitatii „Petre Andrei”, si „Intalnirile Clubului de Lectura Logos” de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Iasi, in sala Pod Pogor, Muzeul Literaturii Romane Iasi);
  • Targul de Carte Bookfest (3-5 octombrie, in Sala Pasilor Pierduti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”);
  • „Casa Poeziei”, o noutate absoluta in acest an, care va reuni in toate zilele de festival intalniri si lecturi ale poetilor romani, la Casa Dosoftei (lista poetilor invitati, precum si structura programului vor fi detaliate curand). De asemenea, nu va lipsi din programul FILIT 2014 nici „Noaptea alba a Poeziei”.

Zeci de evenimente conexe vor fi realizate impreuna cu partenerii FILIT de anul acesta si vor fi prezentate publicului in foarte scurta vreme pe site-ul nostru, www.filit-iasi.ro, dar si prin intermediul presei, catalogului si al altor materiale de promovare.

In total, editia 2014 a FILIT va reuni anul acesta peste 300 de invitati de seama ai literaturii mondiale si romane, precum si traducatori, manageri culturali, critici si jurnalisti culturali. Reamintim si lista invitatilor care a fost data publicitatii cu prilejul conferintei de presa din 9 iulie: Herta Müller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran/Statele Unite ale Americii), Edward Hirsch (SUA), Romanin Puertolas (Franta), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania). Prozatori romani: Radu Aldulescu, Lavinia Braniste, Mircea Cartarescu, Magda Carneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Mara Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceava, Ion Vianu, Matei Visniec, Alexandru Vlad.

Biografiile tuturor invitatilor, precum si informatii la zi privind editia a II-a a FILIT puteti gasi pe site-ul nostru, www.filit-iasi.ro, precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/filit.iasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *