Finetea trebuie protejata

Posted on

Mi-aduc aminte ca in urma cu vreo 9 ani mi s-a ars boxa principala din sistemul audio pe care il foloseam la calculator. Aveam boxele in garantie. S-a intamplat intr-o dupa-amiaza cand a trecut pe la mine un coleg de clasa si a vrut sa vada ce poate scoate sistemul meu audio. Cand eram singur acasa ascultam pe nivelul 10, cand erau si ai mei acasa dadeam pe 5. Ei bine, colegul chiar a vrut sa vada ce poate. La nivelul 35 deja nu mai auzeam decat basul asurzitor, iar la 39 (din maximul de 40) nu mai auzeam nimic. Dar nimic-nimic. Pentru ca s-a ars o siguranta.  In instructiunile de utilizare scria clar ca nu trebuie dat la maximum. Am ajuns cu boxele la firma de unde le-am luat pentru garantie. S-a uitat la ele. M-a intrebat ce s-a intamplat. Le-am zis ca a fost o pana de curent. Atunci mi-au zis ca le repara, dar ca trebuie sa dau in judecata compania de electricitate ca sa recuperez banii. Apoi le-am zis adevarul. Mi-au raspuns ca mi le repara, dar pe cheltuiala mea pentru ca a fost vorba de neglijenta, nu de o stricaciune de sistem.

Cam asa este cu garantiile. Cand dai bani pe un telefon, de ce sa te zgarcesti, cand poti gasi husa samsung galaxy s6 la pret foarte bun? Husa nu-i un moft, este o necesitate. Protectia fizica e una, dar grija fata de obiect e alta. Gadget-urile sunt foarte sensibile. Husele le protejeaza fata de mici intemperii. Dar daca avem husa nu inseamna ca putem face orice cu gadget-ul. Nu putem juca fotbal cu el, cum nu putem face teste sa vedem de la ce inaltime le putem scapa fara a pati nimic. Pentru ca husa protejeaza la fel cum fac echipamentele de protectie pentru motociclisti: de accidentele minore. Poate scapi azi telefonul si nu are nimic, poate il scapi si maine, dar asta nu inseamna ca intr-o zi nu se vor ivi problemele. Asa e si cu un motociclist: cade azi, cade maine, dar daca nu isi face controalele medicale de rutina poate afla ca are diverse contuzii. Pentru ca vorbim de oameni, care in definitiv sunt fiinte sensibile, si vorbim de gadget-uri care, prin definitie, inseamna mecanica si tehnologie fina.

Inchei mica mea pledoarie pentru protectie subliniind ca protectia conteaza mult, dar atentie poate conta si mai mult. Iar noi avem obiceiul de a ne atasa de obiecte, de ce sa nu fim atenti cu ele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *