jadoris fotograf nunta brasovNunta este, in viata tinerilor, unul dintre momentele de cotitura. Adevaratul examen de maturitate nu este, cum afirma presa, examenul de Bacalaureat, ci nunta. Nu poti pune in balanta reusita de a promova un examen bazat pe cunostinte si capacitatea de a lua o decizie (care cel putin teoretic este) pentru intreaga viata. La 18-19 ani cand ai examenul de Bacalaureat, inca esti un adolescent care nu stie prea multe despre viata lui si orizonturile pe care le are. Trebuie sa iesi de pe bancile scolii, sa pleci de langa mama si tata, sa te lovesti de cateva greutati, abia apoi faci primii pasi spre maturitate. Daca eram in urma cu 30 de ani, 18-19 ani era o varsta numai buna de insurat, dar anii au trecut, vremurile s-au schimbat, la fel si obiceiurile noastre si tabieturile.  Astazi, daca te insori imediat ce ai terminat liceul, inseamna ca provii dintr-un mediu defavorizat. Practic, daca s-ar face un studiu, probabil ca media varstelor la care persoanele se casatoresc este de 27 de ani la femei si 30 de ani la barbati.

Imi place sa cred ca cei care fac o nuntatrec, totusi, un examen: cel ce certificare ca Project Manager pentru ca nunta este un proiect, iar organizarea ei tine de Project Management. Nu ai auzit de Scum, Agile sau Waterfall? Nu-i nicio problema, daca te implici in organizarea unei nunti, sigur vei aplica notiuni din aceste teme de Project Management. De la cautarea unui fotograf nunta Brasov, pana la inchirierea unei sali, la a stabili lista de invitati, a alege meniul si formatia care va canta la petrecere, la a stabili fiecare pas din nunta, totul tine de desfasurarea unui proiect.

Odata ce este cu inelul pe deget si certificatul de casatorie in buzunar, poti considera ca ai absolvit si un curs de manager de proiect si sa iti treci in CV acest lucru – unii angajatori, care nu sunt inchisi la minte, ci sunt open mind, vor aprecia aceasta glumita pentru ca stiu ca nu este departe de adevar.

O mare problema este ca acest examen nu este unul definitiv: rata divorturilor are cifre tot mai mari de la an la an. Daca in urma cu 5-7 ani principala cauza a divorturilor era data de plecarea unuia dintre soti in strainatate (mirajul Occidental), mai nou principalul motiv de divort este „nepotrivire de caracter”, un termen ce acopera o paleta extrem de generoasa de motive. Mai exista si divorturile „de ochii lumii”, care se aplica doar vedetelor sau oamenilor politici, afaceristilor care vor sa puna la pastrarea cat mai mult din avere in cazul in care procurorii DNA dau peste ei si vor sa pune sechestru sau sa le confiste averea.

Dar deja am mers prea departe, hai sa revenim la ideea initiala: nu examenul de Bacalaureat, ci nunta este examenul de maturitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *