Mi-amintesc ca prin cel de-al treilea an de facultate m-am mutat din Puskin in Targusor si acolo am stat in camera doar cu studenti de la Jurnalism. Pe unii ii stiam dinainte, pe altii abia atunci aveam sa ii cunosc. Deja lucram in presa, iar colegii mei erau putin frustrati din cauza asta, ca un tip de la literatura unviersala isi castiga banii din presa, in timp ce ei, studenti la o facultate de profil, faceau doar practica neplatita. Unul singur din cei patru colegi a facut pasul cel mare si a trecut de la practica neplatita la un job in presa. Si aici intra in discutie si nenea Telu, un vecin din Targusor cu care pierdeam ore in sir vorbind despre literatura si politica. El nu reusea sa ii inteleaga pe studentii de la Jurnalism, nu reusea sa inteleaga de ce, cand tehnologia a avansat atat de mult, cei tineri nu reusesc sa se foloseasca de tehnologie. Nenea Telu le spunea ca acum exista camere video de mici dimensiuni ce pot fi integrate intr-un ceas sau in nasturele de la haina, asemeni unor gadget-uri de pe www.bspy.ro si ca te poti folosi de ele pentru reportaje si investigatii. Si le spunea mereu aspirantilor la un job in presa ca astfel de gadget-uri sunt ieftine, ca e destul sa renunte la banii pe care ii dau pe bere intr-o saptamana pentru a-si permite sa achizitioneze asa ceva. Unul singur, sa-i zicem Victor, a inteles mesajul. Drept dovada omul a facut zeci de reportaje si investigatii, rezultatele muncii sale au fost apreciate, iar toata presa i le-a preluat.

Cand vrei sa lucrezi intr-un domeniu iti trebuie daruire si pasiune. Dar si o viziune pe termen lung, ancorata in realitatile vremii.

Spuneam de site-ul www.bspy.ro. poti achiziona de aici, la preturi mai mult decat rezonabile, tot felul de mini-gadget-uri utile pentru un jurnalism in formare, de la microfoane spion, la ceasuri spion, minireportofoane, pixuri spion sau ceasuri spion. Din bursa de la facultate pe o luna isi poti cumpara un pix cu camera spy ascunsa full HD la 1080 HDMI. Cun un astfel de pix poti incepe sa faci experimente pe colegii de camera, pana te obisnuiesti sa il folosesti. Apoi poti trece mai departe, la a-l testa in discutiile cu portarii caminului in care esti cazat. Deseori se intampla ca intr-un camin sa existe probleme. Asta ar fi urmatorul pas, sa il folosesti intr-o discutie aparent banala cu administratorul caminului. Dublat de un microreportefon, poti realiza o prima investigatie de zile mari. Poti acoperi subiecte de intersez pentru studenti si pentru facultate, sa realizezi un material numai bun pentru site-ul de stiri pentru care faci practica. Este astfel cand in afara unui articol tern in care sa spui „A declarat administratorul caminului” sa bagi si un mic video sau un fragment dintr-o conversatie. In plus, o inregistrare, fie audio, fie video, nu poate fi dezmintita, este o proba ca tu nu ai inventat ceva si ca tot ceea ce ai scris poate fi probat.

Dupa cum spuneam, tinerii studenti de la Jurnalism au metode mult mai avansate fata de cele folosite de profesorii lor. E pacat sa nu stie sa le si foloseasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *