Hai sa ne mentinem sanatosi

Posted on

mentinerea sanatatii foto pixabayMulti spun ca sanatatea este cel mai de pret lucru pe care il poti avea. Si chiar daca se spune asta, nu inseamna ca ne si ghidam dupa acest principiu, cum facem cu mai toate principiile: le stim, dar nu le punem in practica. Problema este ca de obicei chiar constientizam ceva abia cand este prea tarziu. Chiar daca stim cu totii ca este mai usor sa previi ceva decat sa tratezi ceva, in cele mai multe cazuri ajungem sa ne plangem de lipsa sanatatii tocmai pentru ca nu am fost destul de precauti, astfel incat sa prevenim imbolnavirea.

Cand mi-am schimbat locul de munca si am inceput sa am tot mai putin timp liber, incat am spus pas baschetului ocazional pe care il jucam cu amicii sau fotbalului pe care il jucam cel putin o data la doua saptamani cu baietii din presa.  Pana atunci eram obisnuit cu miscarea, cu orice fel de miscare, nu doar cu sportul, ci si cu plimbarile lungi si dese. Ca sa ma simt eu multumit si in pielea mea, a trebuit sa apelez la altceva. Asa am optat ca in fiecare dimineata si in fiecare dupa-amiaza sa merg si sa ma intorc de la munca pe jos: decat sedentarism total, o ora de mers pe jos zilnic imi prinde mai mul decat bine.

Unii prieteni de-ai mei, aflati aproximativ in aceeasi situatie, au apelat si la alte metode, oarecum mai cumode, cum ar biciclete fitness. Li s-a parut mai usor si confortabil sa isi cumpere o astfel de bicicleta pe care sa o instaleze in living, decat sa mearga pe jos zilnic (e adevarat, pe bicicleta, in living, nici nu te ploua si nici nu te ninge). Pana la urma, totul tine de vointa fiecaruia si de motivatie.

Unul dintre acesti prieteni, care s-a apucat de pedalat prin casa, a vrut prin asta sa si dea jos din kilogramele pe care le are. Si a reusit. Eu, prin miscare, nu doresc decat sa ma mentin in forma. Si reusesc asta, ba chia de vreo 4 ani de zile am aceasi greutate, cu mici variatii – si asta de obicei in functie de anotimp.

Pe de alta parte, nu este de ajuns doar sa faci putina miscare, sa ai vointa si motivatia. Trebuie sa mai renunti la vicii si placeri, sa introduci schimbari in viata ta si in modul tau de a trai. Si daca pentru asta nu ai motivatie, cred ca este destul sa repetam: este mai usor sa previi o boala decat sa o tratezi.

Asa ca hai sa ne mentinem sanatosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *