Importanta curateniei

Posted on

Prima imagine este, cel mai des, cea care ne creeaza opinia definitivă asupra unui lucru si, de ce nu, asupra unei persoane. Exista clipurile motivationale devenite celebre pe retelele de socializare cand oameni imbracati precar aluneca si cad pe scara si nimeni nu-i ajuta, apoi, pe aceleasi strazi isi face aparitia un personaj bine imbracat, care aluneca si cade si el, dar care primeste ajutor din partea trecatorilor. E exact ca in proverbul „haina il face pe om”. Dimineata citeam o stire despre cum un client a filmat un soarce plimbandu-se printre produsele de pe raftul unui supermarket. Gandindu-ma la episodul acesta, fara alte explicatii, voi evita sa imi fac cumparaturile de acolo o perioada, cel putin pana voi uita de episodul cu soricelul plimbaret. Nu iti poti cumpara alimente sau orice altceva dintr-un loc in care misuna rozatoarele. Deci prima imagine conteaza foarte mult, dar poate fi influentata si de cum merg lucrurile mai departe.

Sa zicem ca mergi cu prietenii pentru prima oara intr-un local. De afara arata ok, e situat cumva aproape de statiile de taxiuri, au mai fost si altii acolo si s-au simtit bine. Intri in local, analizezi meniurile, preturile sunt ok, oferta variata. Pana vine mancare comandata servesti o bautura, dar vine momentul in care trebuie sa mergi la baie. Ajungi la baie, oglinda e murdara, mirosul nu e tocmai unul prietenos, dai sa te speli pe maini si descoperi ca nu ai nici sapun, ca uscatorul de maini nu functioneaza si ca prosoapele de hartie lipsesc. Mai mergi si a doua oara in localul acela. Sau intr-un local care miroase a mucegai si a igrasie? Raspunsul il stim cu totii.

Nu mai traim in anii 90, nu ne mai place promiscuitatea si  doar ideea ca ai unde iesi din casa. Avem pretenii acum. Platim pentru servicii si calitate. Preferam ceva mai scump, dar mai curat. De aceea sunt preturile mai mari, sa ai bani si de rualj, si de salarii, si de chirie si de produse de curetenie de tipul celor  de pe www.clinit.ro. Cele mai ieftine uscatoare de maini costa in jur de 700 de lei, ajungand, cele mai scumpe, la peste 4.000 de lei. Pentru clineti nu iti trebuie minim doua uscatoare: unul in baie femeilor, celalalt in a barbatilor. Nu este o investitie pe care trebuie sa o faci lunar. Cel mai ieftin odorizant de wc costa putin peste 2 lei, e pretul pe care clientul il plateste pentru 2 felii de paine. E atat de scump incat sa nu iti permiti o astfel de cheltuiala? Risti ca din cauza a doi lei sa pierzi un client?

De o luna de zile am fost pus in postura in care a trebuit sa invat multe lucruri noi. Sa fii sef peste o echipa de 8 oameni nu este atat de simplu pe cat pare. Unul dintre lucrurile pe care am incercat sa il impun este curatenia. Pentru ca am ramas fara contract cu o firma de curatenie, incerc sa ii incurajez pe colegii mei sa vine mai repede la munca, sa faca curatenie si le scurtez programul de munca.  Nu trebuie decat ca doi colegi sa vina cu o ora mai devreme si libraria este luna. Chiar si in perioada aceasta a iernii cand zapada se topeste, cand talpile papucilor iau toata sarea cu nisip de pe trotuar si cand frigul ne face sa mergem mai des la baie ca de obicei. Si nu ma gandesc doar la clienti, ci si la noi pentru ca lucrezi altfel intr-un mediu curat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *