lansarea intr-un businessZilnic am zeci de idei despre cum ar trebui sa imi construiesc viitorul. Mereu fac planuri, pe unele le uit, pe altele le aplic, multe dintre ele raman in cap, altele pe hartie, iar la unele revin dupa lungi perioade in care au stat la mezat. Asa s-a intamplat si cu acest site: aveam ideea in cap de ceva vreme, dar intai am facut blogul personal (pe domeniul caruia este si acest site), abia la mai bine de jumatate de an am dat drumul la ceea ce vedeti. Iar proiectul este finalizat in proportie de nici 10%. Am planuri mari cu el, dar uneori nu gasesc timpul necesar, alteori nu gasesc finantele necesare. Am cateva proiecte online care au inceput sa genereze bani, dar nu intr-atat incat sa ma las de job si sa ma ocup doar de ele. Pe marginea acestor proiecte incerc sa tes altele, dar de care nu reusesc sa ma tin cat as vrea.

Sa presupunem ca deodata am si timpul si resursele necesare: as incerca sa ii investesc in doua domenii: online si constructii (implicit si domeniul imboliar). Atat pe partea de online cat si in constructii consider ca mereu exista loc pe piata pentru ca sunt piete aflate mereu in expansiune si, cu exceptiile momentelor de criza (si ma refer la crize precum cea din ultimii ani, care a afectat toate domeniile), sunt profitabile. Daca piata de online am reusit sa o desluesc cat de cat in ultimii ani, prin diversele proiecte, pe parteade constructii cunosc doar ceea ce am citit.

Am dat recent de un site, www.cripconstruct.ro, al uneo companii infiintata in anul 2011, cu servicii de evaluare a performantelor energetice ale cladirilor si elaborarea certificatelor energetice, lucrari de excavatii pentru diferite nevoi (fundatii, retele de telecomunicatii, alimentari cu apa, alimentari curent), inchirierea de utilaje, dar si prelucrarea si montajul produselor din marmura, granit, beton sau alte tipuri de piatra naturala.

Ceva de genul ar fi potrivit pentru un fel de start-up in domeniul contrcutiilor / imobiliar, poate mai putin partea cu inchirierea de utilaje (si nu pentru ca nu ar fi ok, ci pentru ca ar trebui sa dispui de ceva resurse pentru a cumpara utilajele deloc ieftine).

Partea interesanta cu lansarea intr-un business este ca in ultimul timp s-au lansat tot mai multe programe si se ofera destul facilitati pentru tinerii care isi deschis afaceri. Pornind chiar de la tipul firmei, SRL-D (societate cu raspundere limitata – debutanti), la programe de finantare sau co-finantare, la business angels, pana la concursurile pentru strart-up-uri si proiecte. Teoretic, orice tanar ar putea sa isi deschida propriul business, practic lucrurile se complica; chiar daca exista destul avantaje, bineinteles ca sunt si conditii, nu chiar usor de indeplinit, cel putin nu pentru perioada solicitata. Pentru ca, chiar daca pe hartie planurile sunt ok, daca nu cunosti piata in care te lansezi, concurenta si nevoile clientilor, ai toate sansele sa transformi totul intr-un fiasco. Infiintarea unei societati este cea mai usoara procedura din lungul drum de la idee la business. Cea mai dificila chestiune mi se pare penetrarea pietei si pozitionarea pe un loc avantajos, totul corelat cu o viziune pe termen lung.

Teoria o stiu, cu practica si cu posibilitatile este mai greu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *